Ethereum vs Bitcoin [Komplett Guide]

ethereum vs bitcoin

“PlussPenger’s hovedmål er å hjelpe våre lesere å forbedre sine økonomiske liv. Vi samarbeider med andre bedrifter som deler vår visjon. Noen av lenkene i dette innlegget kan være fra våre partnere. Det er slik vi tjener penger”.

Bitcoin og Ethereum er to av de største navnene som brukes i forbindelse med å tjene penger på kryptovaluta. Begge kan kjøpes, selges og trades. Men hva er de egentlig, og hvordan er de sammenlignet med hverandre? Hva er forskjellen mellom dem? La oss utforske kryptoverdenen av Ethereum vs Bitcoin!

Ethereum vs Bitcoin: en oversikt

På spørsmål om hvilken av dem som er best, vil det korte svaret være at de begge er vellykkede og verdt å investere i. De har begge fordeler og ulemper, som oppsummert i denne tabellen:

BITCOIN (BTC)
bitcoin
ETHEREUM (ETH)
ethereum
LansertJanuar 2009Juli 2015
Grunnlegger“Satoshi Nakamoto”Vitalik Buterin, Joseph Lubin, Gavin Wood, etc.
ValutaMyntToken
ForsyningDeflasjon (begrenset opplag)Inflasjon (ubegrenset opplag)
Antall mynter21 millioner BTC18 millioner ETH / år
Ny utstedelse av token – tidHvert 10. minuttHvert 10. – 20. sekund
Detaljer om belønning for blokkerHalveres for hver 210 000. blokk5 ETH / ny blokk
Initial belønning50 BTC5 ETH
Nåværende belønning per blokk12,5 BTC / blokk5 ETH
Minste enhet1 Satoshi = 0.00000001 BTC1 Wei = 0.000000000000000001 ETH
Fiat-verdi1 BTC = 70 000 kr (juli 2018)1 ETH = 3500 kr (juli 2018)
FormålKjøpe og selge varer og tjenester, samt oppbevare verdier.Utformet for å lage apper (desentraliserte apper) på blokkjeden til Ethereum.
MålEr en digital valuta som konkurrerer med fiat-valutaer (NOK, USD, EUR) og gullstandarden.Token som er skapt for å forenkle etableringen av Smart Contracts.

divider

Det er utfordrende å sammenligne Ethereum vs Bitcoin ettersom de ikke ble skapt for å konkurrere med hverandre. De faller under sine egne unike kategorier innen ulike typer kryptovalutaer.

Bitcoin er mer flyktig i den forstand at dens formål er å bli brukt til handel av varer og tjenester. Ettersom genereringen av Bitcoin har et tak på 21 millioner mynter, kan det skape en følelse av knapphet som dermed øker Bitcoins verdi. 

Bitcoin drives kanskje ikke av den raskeste og beste blokkjede-teknologien, men det er den første og mest kjente.

Viktigst av alt, Bitcoin skaper enda store svingninger i finans- og teknologi-industrien, og det virker som den er kommet for å bli. 

Uavhengig av det negative finansguruer har å si om Bitcoin, er det ingen tvil om at blokkjede-teknologien som ligger bak er det som gjør Bitcoin til en interessant investering. Dette kan også være årsaken til at mange foretrekker å investere i Ethereum vs Bitcoin.

bitcoin
ethereum

Ethereum på sin side er ment å forenkle Chainlink Labs og utviklingen av nye apper i en desentralisert verden. 

Den har lav markedsverdi, men dens teknologi er utrolig spennende for utviklere og for land rundt om i verden. 

Uten det begrensede antallet mynter som Bitcoin har, er det mye rom for vekst knyttet til Ethereum.

Bitcoin vinner foreløpig konkurransen mellomEthereum vs Bitcoin når det er snakk om å tjene penger på nett med kryptovaluta, men det er grunn til å tro at dette kan snu snart.

Bitcoins egenskaper, fordeler og ulemper

Etablert: Januar 2009

Grunnlegger: Satoshi Nakamoto

Bitcoin var den aller første kryptovalutaen som ble etablert, og var opprinnelig utformet som en valuta som skulle konkurrere med etablerte investeringer som gullstandarden eller fiat-valutaer. Bitcoins popularitet oppsto grunnet blokkjede-teknologien den ble bygget på.

Den ble skapt med formål om å gjennomføre daglige transaksjoner med digital valuta, og begeistret både utviklere og investorer fra hele verden med sin blokkjede-teknologi.

Blokkjeden opererer som en offentlig hovedbok som holder styr på alle transaksjoner som utføres med hver enkelt Bitcoin. Hovedboken er kryptert og bevarer bevis ved hjelp av peer-to-peer-roller fra dem som kjenner til utvinning av bitcoin (kjent som Bitcoin-minere). 

Minere rundt om i verden bekrefter og sikrer transaksjoner med Bitcoin.

Det er viktig å notere seg at både Bitcoin og Ethereum bygger på blokkjeder eller teknologi som ligner på blokkjeder.

ethereum vs bitcoin

Siden opprinnelsen har Bitcoin hatt et markedstak, og det vil kun publiseres 21 millioner mynter til offentligheten. Fiat-valuta produserer penger gjennom en inflasjonsmodell, mens Bitcoin holder seg til en variant med deflasjon. 

Når alle de 21 millioner myntene er utgitt, lages det ikke flere…

Når det kommer til å tjene penger med Bitcoin, og utfordringene til Bitcoin vs Ethereum, er en av ulempene med Bitcoin de lange transaksjonstidene. En transaksjon med Bitcoin kan ta opptil 10 minutter, sammenlignet med transaksjoner med andre kryptovalutaer som Ethereum, som kanskje bare tar noen sekunder.

Ethereums egenskaper, fordeler og ulemper

Etablert: Juli 2015

Grunnlegger(e): Vitalik Buterin, Joseph Lubin, Gavin Wood, osv.

Ethereum skiller seg fra Bitcoin ved at den ikke er utformet kun for kjøp og salg av varer og tjenester. Ethereum opererer på en annen infrastruktur som bygger på SmartContracts og Distributed Applications

Dette overgår Bitcoin, da det ikke bare er en plattform, men også et programmert språk.

Dersom du har tenkt på å kjøpe Ethereum og lurer på om du skal ta steget, betyr dette altså at “ethers” kan brukes til å lage desentraliserte apper og “smarte kontrakter”. De kan også være nyttige til nettdugnader for å skaffe nødvendige ressurser til å lansere apper. 

I motsetning til Bitcoin, følger Ethereum et inflasjonssystem uten en fastsatt begrensning på antall mynter. I stedet publiseres det omtrent 18 millioner ethers til offentligheten årlig.

bitcoin vs ethereum

Ethereum har dratt fordel av å bruke Bitcoins modell for blokkjede-teknologi til forbedring av dens eget formål, noe som har ført til at teknologien bak ethers sørger for betydelig raskere transaksjoner enn hos Bitcoin

Det tar bare sekunder å bekrefte. Det viktigste er at Ethereum er lagt til en blokkjede-teknologi ved å bygge et nytt programmeringsspråk som kalles Solidity. Dette hjelper utviklere å bygge og publisere applikasjoner gjennom Ethereums plattform.

Baksiden er at Ethereum foreløpig ikke har særlig markedsverdi sammenlignet med Bitcoin, selv om det trygt kan sies at den tar kryptoverdenen med storm. 

Per nå er hver ether “bare” verdt et par tusen kroner, sammenlignet med Bitcoin som er verdt mangfoldige tusen per mynt. Dette kan likevel endre seg i fremtiden.

Kan du investere eller utvinne Bitcoin og/eller Ethereum?

JA! Du må ikke glemme at formålet til både Bitcoin og Ethereum er helt ulikt, men de er begge kryptovalutaer. Du kan kjøpe, selge, trade og utvinne både Bitcoin og Ethereum. Markedsverdien er svært forskjellig akkurat nå, men det skremmer ikke bort investorer.

Hvis du er usikker på om du skal investere i Bitcoin vs Ethereum, hvorfor ikke investere i begge? Du kan bygge en investeringsportefølje med flere kryptovalutaer.

Hva med utvinning av Ethereum? Er det likt som for Bitcoin? Ikke akkurat. Du kan mine én av dem, eller begge, dersom du ønsker å være del av den teknologiske veksten eller vil investere bredere enn kun trading.

Du bør likevel være klar over to ting:

bitcoin gruvedrift

Bruk en Bitcoin-kalkulator eller en Ethereum-kalkulator for å estimere om det vil lønne seg å bidra i et “mining-pool”, både hva gjelder din tid og dine penger.

bitcoin gruvedrift

Bidra i en pålitelig “mining-pool” som har gode resultater å vise til, da andre kan være svindel eller falske.

Sammenlignet med rene investeringer, er utvinning ikke lenger en individuell innsats som kan gjøres fra en privat PC. Nå kreves det flere dedikerte PC-er og en stabil strømforsyning for å drifte de nødvendige algoritmene til å bekrefte og sikre transaksjoner.

Dersom du interessert i utvinning av Bitcoin eller Ethereum, anbefales det at du blir med i en gruppe minere som alle bidrar med sine ressurser. Det kan være prosessorkraft, lagring eller hva som helst annet som trengs for å gjennomføre en vellykket utvinningsoperasjon. 

Når ditt “mining pool” har bekreftet en blokk i blokkjeden vil dere belønnes med en sum Bitcoin eller Ethereum som fordeles jevnt mellom alle minerne.

Noen siste tanker

ethereum vs bitcoin

Det er store fordeler, men også ulemper (både når det gjelder Bitcoin og Ethereum) knyttet til å tjene ekstra penger på kryptovaluta. 

Debatten om Bitcoin vs Ethereum vil pågå en stund, enten det gjelder høyere markedsverdi eller ulik teknologi.

Er det da bedre å investere i den ene eller den andre?

Vel…. dersom du er interessert i å investere i Bitcoin bør du huske på at den er mer flyktig av natur, noe som gjør den enklere å bruke til kjøp, salg og trading. Det betyr også at veksten både kan stige og falle raskt, avhengig av markedets etterspørsel.

Ha også i bakhodet at som den første av sitt slag, har et sterkt inntrykk på finans- og teknologi-industrien som pionér. Dersom noen av egenskapene skaper interesse hos deg, er Bitcoin en klar vinner i kampen mellom Bitcoin vs Ethereum.

På en annen side vil Ethereum stikke av med seieren dersom du er interessert i desentralisert applikasjonsutvikling gjennom Smart Contracts. Enda viktigere er det at Ethereum er den perfekte løsningen dersom du er på utkikk etter en kryptovaluta som har til gode å oppnå stor suksess.

Med sitt utviklingspotensiale som foreløpig er relativt ukjent, er det stor sjanse for at Ethereum vil bli det neste store å investere i. Ethereum er et perfekt valg, dersom det er denne typen utfordringer og investeringer du ønsker å satse på.

Igjen avhenger alt av dine egne personlige mål og preferanser. Som vi nevnte i sammenligningen av Bitcoin og Litecoin, er det viktig å huske på at de ikke er ment for å konkurrere mot hverandre fordi de har ulike formål.

Helt til slutt, den opplagte vinneren i debatten om Bitcoin vs Ethereum er DEG – den kunnskapsrike og velinformerte, potensielle investoren som er åpen for begge alternativene.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Scroll to Top