Hva er Kryptovaluta og Hvordan Kjøper Du Det?

cryptocurrencies

“PlussPenger’s hovedmål er å hjelpe våre lesere å forbedre sine økonomiske liv. Vi samarbeider med andre bedrifter som deler vår visjon. Noen av lenkene i dette innlegget kan være fra våre partnere. Det er slik vi tjener penger”.

Hva er kryptovaluta? Hvorfor dette kryptohysteriet med bobler som sprekker og skyhøye verdistigninger? Det er en digital valuta som kun kan overføres via nett, fra bruker til bruker, diskret og med absolutt frihet.

Det oppsto fra en enkel idé: Tenk om pengene dine var helt uavhengige og ikke knyttet til noen andre, inkludert banker, kredittkort og diverse selskaper?

Vi tar for gitt at pengene er “våre” – selv om den tradisjonelle fiat-valutaen alltid vil reguleres av staten, og håndteres av finansielle institusjoner.

Desentraliseringen er en av grunnene til at mange er interessert i å investere i mynter, i tillegg til den høye verdien på f.eks. Bitcoin. Det er allikevel ikke den eneste grunnen, og Bitcoin er derfor ikke lenger enerådende på markedet.

I denne guiden skal vi diskutere hva kryptovaluta er, hvilke som er de største på markedet, og de beste metodene for hvordan du kan tjene penger på nett med dem.

hva er valuta
KAPITTEL 4

Hvordan tjene penger på kryptovaluta

hva er kryptovaluta
KAPITTEL 5

De 5 mest populære kryptovalutaene

KAPITTEL 1

Hva er kryptovaluta?

Det er en valuta som kun blir handlet med på nett, ettersom den mangler fysisk form. Dette står i sterk kontrast til tradisjonelle valutaer, som vanligvis er basert på edle metaller som gull.

kryptovaluta

Der fiat-valuta genereres i henhold til staten, genereres denne typen virtuelle penger gjennom krypteringsteknikker. Programmer regulerer både bruken og datoer for frigjørelse av flere mynter.

Krypteringsteknikkene, alt etter hvor godt programmerte de er, er det som garanterer verdien og som sørger for at prosessen er trygg.

Denne desentraliseringen betyr at staten, banker og andre finansielle institusjoner ikke kan røre disse pengene….med mindre landet forbyr brukere å handle med denne type valuta, selvfølgelig. (Mer om dette senere!)

kryptovaluta

Navnet stammer fra kryptografi, som er vitenskap om språklige og matematiske teknikker for å sikre informasjon mot innsyn eller modifikasjon. Det er en prosess for å konvertere privat data til koder for ekstra sikkerhet. 

Enklere sagt, så inneholder kontoen din konfidensiell informasjon som er ugjennomtrengelig for alle andre, samt en bokføringsprosess som gjør at man ikke kan endre på informasjonen etter at den er rapportert inn.

Tips: På CryptoRunner kan du lære hvordan du kjøper kryptovaluta.

Hva brukes kryptovaluta til?

Det kan brukes til mange ulike formål, så lenge selgerne aksepterer det som gyldig betalingsalternativ. Eksempler på hva det kan brukes til i dag:

cryptocurrencies

Kjøp og salg av varer på nett

digital valuta

Veksling av fiat-penger

kryptovaluta

Investering for langsiktige finansielle formål

hva er valuta

Kjøp og trading for profitt (spille på markedet)

Det kan også brukes som direkte betalingsalternativ mellom brukere, for å utføre forskjellige oppgaver på nett. Dette er spesielt gunstig for de som har begynt (eller ønsker å) jobbe hjemmefra.

Flere “globetrotter”-frilansere har begynt å akseptere kryptovaluta som foretrukket betalingsalternativ – særlig på grunn av desentraliseringen og friheten den gir.

Men helt siden den ble kjent for offentligheten, har den fått et noe kontroversielt rykte på seg. Hvorfor er det slik, med tanke på de nevnte fordelene?

Kryptovaluta kan tiltrekke seg ulovlig aktivitet i noen sammenhenger, gitt dens diskrete natur, men det samme kan penger generelt. Så lenge det finnes en vellykket metode for å tjene penger, vil det samtidig være mennesker som prøver å utnytte dette.

Et godt spørsmål å stille i denne forbindelse er: hvilket formål ble denne valutaen utformet for? Skaperen av Bitcoin planla den som en innsigelse mot sterkt sentraliserte finansielle institusjoner og regjeringer som direkte påvirket verdien av valuta.

Kjøp bitcoin eller andre typer kryptovaluta på minutter, på disse plattformene!

Fiat-penger er et betalingsmiddel som eksisterer kun fordi staten støtter opp om det. Verdien bestemmes av tilgang og etterspørsel på markedet. Staten må hele tiden jobbe for å opprettholde verdien og unngå inflasjon, selv om det å printe mer penger kan senke verdien i tider preget av resesjon.

Dette er også tilfellet med alternativer for “virtuelle penger”, som PayPal, Venmo eller Skrill. Disse alternativene er teknisk sett “digital valuta”, men de er også låst opp mot fiat-valuta. Du har ikke 1000 PayPal-mynter på kontoen – du har 1000 kr, hvis du bor i Norge.

Verdien er den samme og endrer seg i takt med verdien på fiat-kontantene i landet ditt. Kryptovaluta er uavhengig, og er ikke tilknyttet noe.

KAPITTEL 2

Hvorfor du bør bruke kryptovaluta

Det er store fordeler ved å bruke denne valutaen som alternativ til andre virtuelle betalingsløsninger basert på fiat-penger.

Disse inkluderer:

hva er kryptovaluta
kryptovaluta

1. Frihet ved kjøp

Kryptovaluta betyr komplett finansiell frihet. Med den slipper du å tenke på “vilkår og betingelser”, som andre tilbydere av altcoins krever at du signerer. Det finnes egne nettsider som er dedikert til skrekkhistorier fra mennesker som føler seg lurt etter å ha brukt tjenester som PayPal.

Som en kontrast gir kryptovaluta deg frihet og ansvar til å bruke midlene dine til å betale for tjenester du selv velger. Dette går begge veier – ettersom folk også kan bruke dem til å betale for tjenester du tilbyr.

cryptocurrencies

2. Ingen konflikter vedrørende betalinger

Med desentralisert valuta trenger du ikke å bekymre deg for at kontoen din skal bli fryst. Alle transaksjoner er endelige. Desentralisering betyr også mindre sjanse for uredelige transaksjoner.

digital valuta

3. Anonymitet

Trading på nett er trygt og anonymt. “Private key”-informasjon garanterer at tilgangen på den virtuelle lommeboken din holdes privat, og at transaksjoner holdes hemmelig og ikke overvåkes av tredjeparter.

Mange tilbydere av e-lommebøker krever legitimasjon og registrering før du kan kjøpe/selge mynter. Dette er fordi mange land prøver å få oversikt over denne valutaen, med tanke på skattespørsmål. Transaksjonene er fremdeles helt anonyme og private.

ProfitFarmers: Den enkle måten å tjene penger på, på nett.
Vi har forsøkt dette selv, og resultatene?
22 250 kr i fortjeneste. Mindre enn 25 minutter brukt per dag.
Sjekk ut vår anmeldelsesvideo, for å finne ut hvordan du kan tjene penger
kryptovaluta

4. Global tilgang

Kryptovaluta er tilgjengelig på de fleste globale vekslingsbyråer, med mindre det har blitt forbudt i det aktuelle landet. I dag er det bare seks land som har lagt ned et totalforbud mot Bitcoin.

Kina var landet som først var ute med å hinte om forbud, men de kinesiske myndighetene vedtok heller et forbud som forbyr selskaper å hente penger gjennom å lansere ny kryptovaluta, såkalte Initial Coin Offering (ICO). Sør-Korea følger hakk i hæl. Kina har også foreslått å forby utvinning av Bitcoin og andre mynter.

De seks landene som i dag har lagt ned et totalforbud mot Bitcoin er Bolivia, Ecuador, Kirgisistan, Bangladesh, Nepal og Marokko.

Kryptovaluta er særlig nyttig hvis landet du besøker står i en regjeringskrise og kapitalen er svekket. Denne valutaen tillater deg å handle med andre brukere – uten grenser.

hva er valuta

5. Lavere transaksjonsgebyrer

Hva er kostnaden for deg som bruker på daglig basis? De gode nyhetene er at transaksjonsgebyrene er veldig lave. Faktisk kan du regne med mye lavere kostnader generelt når du trader, ettersom transaksjonsgebyrene ikke er basert på den totale verdien. De blir helt enkelt regnet ut av tilbyderen av e-lommeboken, og har et veldig lavt, fast gebyr.

hva er kryptovaluta

6. 24/7 Tilgjengelighet

Transaksjoner kan bli sendt over e-post eller SMS når som helst. Du kan også oppbevare midlene dine offline, og være sikker på at din “Private Key”-informasjon holdes hemmelig. Du trenger ikke engang å være på nett eller betale overflødige gebyrer, som du ville vært fint nødt til i en bank.

KAPITTEL 3

Hvordan virker kryptovaluta?

Den blir ikke printet slik som vanlige penger, og er ikke autorisert av noen autoriteter. Valutaen genereres automatisk ut fra strenge, algoritmiske regler. Algoritmene er ulike for hver enkelt valuta.

kryptovaluta

Når brukere overfører BItcoin bruker de et “peer-to-peer”-nettverk: en direkte server-til-server tilkobling uten en sentral tilbyder. Kryptovaluta skapes digitalt, og er kun ment for digitalt bruk. Du kan kjøpe de som allerede har blitt “minet” eller du kan mine dem selv.

Alle transaksjoner bokføres i en svær, virtuell hovedbok som kalles “blokkjede”. Hver eneste mynt er bokført i hovedboken, som alltid forblir offentlig og tilgjengelig for innsyn (transaksjoner er allikevel anonyme). Dette gjør at systemet er umulig å jukse i. Det oppdateres konstant for å opprettholde verdi.

Hva er blokkjeden?

Svært mange blir forvirret rundt dette temaet. Når vi spør hva blokkjeden er, er det vanskelig å få et godt svar.

Vi skal selvfølgelig prøve å forklare deg dette på en enkel måte!

Det kan være veldig forvirrende å prøve å forstå blokkjeden. Dette er en hovedbok, men er det et egentlig et nettverk med en plassering? Svaret er både ja og nei.

Tek har skrevet en artikkel for å gjøre det lettere for deg å skjønne hva en blokkjede er, og forklarer hvordan teknologien som Bitcoin og andre digitale valutaer bygger på, fungerer.

kryptovaluta

Kort oppsummert: det er ingen sentraliserte autoriteter som styrer et nettverk eller en blokkjede. Faktisk opprettholdes blokkjeden gjennom nettverket av brukere, som bruker “peer-to-peer”-teknologi. Det betyr at det er overalt og ingen steder på samme tid.

Desentraliseringen er det som gjør kryptovaluta så mektig og revolusjonært. Aldri før har den monetære makten virkelig vært i hendene på “mannen i gata”, uten støtte fra en regjering.

Men vent, det er mer. Du kan lage dine egne penger dersom du begynner med mining!

Hva er mining?

“Mining” kan oversettes til “utvinning”, og betyr enkelt forklart å verifisere den siste serien av transaksjoner for så å legge dem til som blokker i den offentlige hovedboken. Etter en serie blokker vil blokkjeden etterhvert auto-generere en ny mynt.

Siden konkurransen mellom minere og krypteringseksperter er så stor, er det en utfordring selv å utvinne én enkelt mynt – særlig Bitcoin, som er den eldste mynten. Minere må først løse et vanskelig matematisk puslespill (som kalles en hash), og dette krever veldig kraftige datamaskiner og riktig programvare.

Multicom forklarer enkelt hva mining er i denne artikkelen; “en spesialbygget datamaskin yter datakraft til et bestemt nettverk (blokkjeden) for å løse matematiske problemer. Disse  «problemene» er eksempelvis at man prosesserer transaksjoner på nettverket, og som eier av maskinen får du betalt i kryptovaluta.”

NiceHash
Bruk Nicehash for å begynne med gruvedrift av kryptovaluta, på minutter.

For Bitcoin, som var valutaen med høyest verdi i 2018, var belønningen for å ferdigstille en blokk 12,5 Bitcoins. Det vil si prisen for en Bitcoin ganget med 12,5.

Betalingen bestemmes ut fra hvor mye av maskin – og programvaren deres som faktisk har bidratt til å løse ligningen. Det finnes mennesker over hele verden som kjemper om å bli førstemann til å komme frem til en løsning på puslespillet, ettersom de virtuelle myntene har forholdsvis høy verdi. Avanserte datamaskiner som kan jobbe med dette nettverket krever en spesiell ASIC-chip, som er spesifikt designet for mining.

Hvordan du holder kryptovalutaen din trygg med en e-lommebok

kryptovaluta

Hva er kryptovaluta, og hvilke metoder finnes det for å håndtere tyveri og hacking? Du trenger ikke nødvendigvis å utvinne mynter for å tjene penger. Det eneste du trenger for å komme i gang er en e-lommebok, eller en digital portal for kryptovaluta. E-lommebøker fungerer på samme måte som fysiske lommebøker, i den forstand at de oppbevarer privat, økonomisk informasjon. Her kalkulerer også lommeboken din informasjon for deg, slik at du umiddelbart kan ta ut penger eller øke innskudd (eller endre balansen din omgående).

Fordi de virtuelle myntene er en digital, ikke-fysisk valuta, så er det svært liten risiko for tyveri på nett, og trusselen er betydelig mindre enn ved tradisjonelle nettbedragerier. Grunnet krypteringen med multi-signatur, kan alle selskaper som tilbyr e-lommebøker garantere høy sikkerhet for lagring av informasjon.

cryptocurrencies

Det finnes en offentlig og en privat “nøkkel”, og det er den private nøkkelen du må beskytte. Den private nøkkelen inneholder heksadesimale koder (en lang kombinasjon av sifre og bokstaver).

Å lagre informasjonen din på nett via en tredjepart (som beskytter den med kryptering), sørger for en rimelig grad av sikkerhet. Ytterligere grad av sikkerhet kan oppnås ved å beskytte den private nøkkelen selv, enten i huset ditt, eller på nettsiden til en tredjepart. Mange selskapet tilbyr å oppbevare den private nøkkelen din helt offline, frem til du er klar for å overføre midler.

Det finnes mange muligheter for e-lommebøker. Du kan ha en på skrivebordet på PC-en din, på nett, på mobil, “paper-wallet” som skjuler informasjonen din med QR-koder, eller du kan oppbevare myntene og informasjonen din i en offline e-lommebok. Å logge inn på en lommebok for kryptovaluta er ganske enkelt, og du kan lære hvordan i denne artikkelen.

page divider
Har du ikke skaffet deg en krypto-lommebok ennå? Begynn å ta betalt i kryptovaluta med en av disse lommebøkene:
Programvare-lommebok
Maskinvare-lommebok

Eksempel på en transaksjon

La oss si at en venn av oss, Petter, ønsker å kjøpe en tjeneste fra en sikker tilbyder på nett. Selskapet godtar Ripple-mynter og gir Petter en “adresse” eller en QR-kode.

kryptovaluta

Første steg for Petter er å åpne sin egen e-lommebok

kryptovaluta

Han tar adressen/koden som han har fått og skriver den inn i applikasjonen

hva er valuta

Petter må deretter autorisere bestillingen

hva er kryptovaluta

Han velger videre hvor mye Ripple han ønsker å bruke

kryptovaluta

Til slutt trenger han bare å trykke på ferdig/fullfør.

Transaksjonen blir sendt gjennom blokkjeden, den sikre tilbyderen får betalt og Petter mottar tjenesten han har kjøpt. Det kan ikke bli enklere!

KAPITTEL 4

Hvordan tjene penger på kryptovaluta

Det finnes mange strategier og metoder for å tjene mynter. Det er ikke overraskende at mange lukrative alternativer for inntjening har oppstått fra kryptovaluta og virkelig gitt det potensiale for vekst, innovasjon og profitt.

digital valuta

Her er 5 eksempler:

hva er valuta

1. Kjøp og salg

Denne strategien innebærer å kjøpe kryptovaluta når prisen er lav, og selge når prisen stiger. Det er samme strategi som benyttes når man spekulere i aksjer. Kryptomynter som Bitcoin er notorisk flyktig, men er generelt dyrt å kjøpe. Ripple-mynter er billigere, og kan være et godt alternativ i begynnelsen.

Kjøp bitcoin eller andre typer kryptovaluta på minutter, på disse plattformene!
digital valuta

2. “Buy and hold” for utbytte

Dette er en lignende strategi som den ovenfor, men fokuserer på å oppbevare myntene. Du selger ikke myntene, men du beholder dem og holder dem i sirkulasjon.

hva er valuta

3. “Staking”

En kombinasjon av å kjøpe, selge og oppbevare mynter. Denne strategier innebærer at du kjøper en valuta, oppbevarer den og selger den for profitt senere, mens du samtidig får utbytte av å holde på den.

hva er valuta

4. "Mining"

Som vi har nevnt, er ikke mining/utvinning verken enkelt eller billig, og det krever en omfattende investeringsplan, særlig for kjøp av utstyr. Du må også kunne følge instruksjoner. Det er helt klart muligheter for fortjeneste, hvis alt gjøres riktig.

NiceHash
Bruk Nicehash for å begynne med gruvedrift av kryptovaluta, på minutter.
digital valuta

5. “Daytrading”

Dette er en noe mer komplisert strategi som krever at du daglig må følge med på mønster i trading-diagrammer, i stedet for månedlig eller årlig. Volatiliteten kan ses i løpet av dagen, og hvis du lærer deg mønstrene, kan du tjene godt på investeringene dine.

Trading er en av de mest populære metodene for å tjene kryptovaluta. Du kan handle på disse plattformene for å tjene mer penger!

Profitfarmers
Favoritt-verktøy
  • Semi-automatisk trading
  • Kopier eksperter og algoritmer
Binance
  • Trade over 150 typer kryptovaluta
  • Kjøp kryptovaluta med kredittkort
NAGA
  • Sosialt investeringsnettverk
  • Provisjonsfri aksjehandel

KAPITTEL 5

De 5 mest populære kryptovalutaene

Det er på tide å vurdere hvilken digital mynt du skal satse på, og hvilke fordeler som følger hver enkelt. Bitcoin kan være noe dyrene, mens andre valutaer er billigere å investere i (og er et godt alternativ i begynnelsen).

kryptovaluta

Topp 5 listen? Dette er de mest suksessrike myntene som du bør se nærmere på:

cryptocurrencies
Bitcoin
hva er kryptovaluta
Ethereum
kryptovaluta
Litecoin
hva er kryptovaluta
Ripple
kryptovaluta
Monero

Hva er Bitcoin?

Den første fungerende kryptovalutaen noensinne. Bitcoin ble grunnlagt i 2009, og hadde en mystisk oppstart, men har beholdt sin verdi på grunn av sine eksepsjonelle krypteringsmetoder, som sørger for en tidsbestemt genereringsprosess av nye Bitcoins. Bitcoin kan veksles i fiat-valuta, eller kan brukes til å kjøpe produkter og tjenester på nett.

Med nesten seks millioner brukere (e-lommebok) har den det mest suksessrike systemet.

Hva er Ethereum?

Ethereum ble lansert i 2013, og genereres gjennom sin egen plattform kalt Ethereum Virtual Machine. Etherum-mynter kan kjøpes og overføres fra bruker til bruker internasjonalt. Det ble startet i 2013 av programmereren Vitalik Buterin, og 72 millioner mynter ble forhånds-minet.

Ethereum ble nylig splittet i to separate blokkjeder, Etherum og Etherum Classic. Selv om verdien er lavere enn Bitcoin, har de blitt sammenlignbare etter at de på et tidspunkt nådde en pris på 12000 kr per Etherum. Så sent som i 2018 var prisen per Etherum mindre enn 1700 kr.

Hva er Litecoin?

Litecoin har mange likheter med Bitcoin, og er faktisk sett på som en spin-off (biprodukt). Litecoin ble lansert i 2011. Det mest vesentlige som skiller de to er en raskere transaksjonsprosess hos Litecoin, (2,5 minutter sammenlignet med 10 minutter med Bitcoin) samt ulike algoritmer i “Proof of Work”-trinnet. Prisen per Litecoin er også betydelig lavere enn prisen per Bitcoin. Så sent som i 2018 var den under 450 kr.

Hva er Ripple?

Ripple er ikke bare et system, men også et nettverk og et selskap som tilbyr digital valuta. Det ble grunnlagt i 2012, tilbyr globale finansielle transaksjoner og har også en offentlig hovedbok, slik som de andre systemene. Den kan selvfølgelig også bli minet. Ripple har et sentralisert selskap, men nettverket kan fremdeles operere uten direkte innblanding fra selskapet, og kan dermed lage desentralisert kryptovaluta.

En del banker og selskaper foretrekker Ripple over Bitcoin, grunnet åpenheten til Ripple. Så sent som i 2018 var prisen per Ripple like under 3 kr.

Hva er Monero?

Monero er også en desentralisert kryptomynt, men alle transaksjoner, inkludert mining og beløpene som trades, holdes hemmelig. Den er derfor mer fordelaktig enn Bitcoin, ettersom den er svært privat, diskret og har enda bedre desentraliserende egenskaper.

Andre “altcoins”

digital valuta

Hvilke andre konkurrenter enn de nevnte topp 5 finnes? Det finnes mange andre “altcoins” som kan kjøpes på nett. Investopedia anslår at du har 1500 andre muligheter. Grunnen til at brukere typisk velger de nevnte topp 5, er på grunn av høyere verdi – samt navn og rykte. Ryktet til en mynt er like viktig som krypteringsmetodene de bruker, ettersom verdien kan stige og synke basert på offentlighetens oppfatning.

Mange brukere vurderer det som en høyere risiko å jobbe med mindre mynt-selskaper, grunnet deres mangel på støtte fra samfunnet.

Fremtiden til kryptovaluta

Hvordan ser fremtiden ut? Dette er uten tvil vanskelig å svare på, ettersom mange kommentatorer har sterke meninger om temaet. Selv Naturvernforbundet i Norge stilte seg kritiske, da det ble kjent at en datapark for utvinning av Bitcoin skulle bygges i Alvdal, og de mente det var sløsing med energiproduksjon. Hvorfor ser de ikke mulighetene det skaper for fremtiden?

Uansett hva kritikerne mener, finnes det muligheter for de som ønsker å lære mer om hvordan man tjener penger på kryptovaluta.

kryptovaluta

Det finnes andre digitale valutaer som er mer sentraliserte, f.eks. Ripple, ettersom de har et åpent selskap samt en kjent utvikler og programvare. Noen mener at dette er fremtiden: mer sentralisering med bankene og mindre uavhengighet.

Hvordan ser fremtiden til de digitale myntene ut? Fremtiden avhenger av hvordan verden og markedet endrer seg. I mellomtiden løper det ingen særlig risiko med å diversifisere investeringene dine ved å konservativt trade ulike mynter og se resultater. Du kan bli overrasket over hvor enkelt det er å kjøpe tjenester, produkter og opprettholde verdi på lang sikt.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Scroll to Top