Litecoin vs Bitcoin [Komplett Guide]

litecoin vs bitcoin

“PlussPenger’s hovedmål er å hjelpe våre lesere å forbedre sine økonomiske liv. Vi samarbeider med andre bedrifter som deler vår visjon. Noen av lenkene i dette innlegget kan være fra våre partnere. Det er slik vi tjener penger”.

Dersom du interesserer deg for den blomstrende verdenen av kryptovaluta, har du har helt sikkert kommet over debatten om Litecoin vs Bitcoin. Du har kanskje ønsket å begynne med kryptovaluta etter å ha hørt om Bitcoin på nyhetene, i sosiale medier eller fra venner og familie.

Bitcoin er imidlertid ikke den eneste mynten der ute. Det finnes faktisk hundrevis av kryptovalutaer man kan kjøpe eller investere i. En av de mindre kjente, men allerede godt etablerte kryptovalutaene er Litecoin.

Når vi sammenligner Bitcoin vs Litecoin, hvordan er de egentlig stilt opp mot hverandre? I denne artikkelen skal vi sammenligne de to, og vise hvorfor og hvordan Litecoin kan være bedre enn Bitcoin, særlig når det gjelder å tjene ekstra penger på investeringene dine.

Det som ligger bak kryptovalutaer

Det kan være forvirrende å komme inn i verdenen av kryptovaluta. Man undrer seg over hva man bør kjøpe, hvordan man tjener penger på krypto og hva som faktisk er verdt å investere i. Er ikke alle kryptovalutaer like uansett? Er ikke alt Bitcoin?

Absolutt ikke. Når det kommer til å tjene penger på nett, er hver kryptovaluta bygd for ulike formål og publikum, og hver av dem fungerer forskjellig.

Dette er fordi teknologien som ligger bak to kryptovalutaer, f.eks. Litecoin vs Bitcoin, alltid vil være bygd på blokkjede-teknologi. En av dem kan være raskere, mens den andre for eksempel kan brukes til utviklingsformål, og mer.

Ja, du kan alltid kjøpe, selge, trade og utvinne alle typer kryptovalutaer.

Det hele koker ned til at det er teknologien bak og hensikten med dem som skiller en kryptovaluta fra en annen.

Hva med Litecoin vs Bitcoin? Begge virker å være veldig like, og det ser ut som de tjener samme formål. Dette er også tilfellet! La oss derfor se på hva hver av dem er, hva som gjør dem spesielle, og om en av dem er bedre enn den andre.

litecoin vs bitcoin

Litecoin vs Bitcoin: hvilken er best?

I denne tabellen oppsummerer vi debatten om Litecoin vs Bitcoin:

BITCOIN (BTC)
bitcoin
LITECOIN (LTC)
litecoin
LansertJanuar 2009Oktober 2011
Grunnlegger“Satoshi Nakamoto”Charles Lee
ForsyningDeflasjon (Begrenset antall mynter)Deflasjon (Begrenset antall mynter)
Antall mynter21 millioner BTC84 millioner LTC
Ny utstedelse av Token – tid10 minutter2.5 minutter
Detaljer om belønning for blokkerHalveres for hver 210 000. blokkHalveres for hver 840 000. blokk
Initial belønning50 BTC / blokk50 LTC / blokk
Nåværende belønning per blokk12.5 BTC / blokk25 LTC / blokk
Minste enhet1 Satoshi = 0.00000001 BTC1 Litoshis = 0.000000001 LTC
Fiat-verdi1 BTC = 70 000 kr (juli 2018)1 LTC = 700 kr (juli 2018)
FormålKjøpe og selge varer og tjenester, samt oppbevare verdierKjøpe og selge varer og tjenester, samt oppbevare verdier
MålEr en digital valuta som konkurrerer med fiat-valutaer (NOK, USD, EUR) og gullstandardenEr en digital valuta som konkurrerer med fiat-valutaer (NOK, USD, EUR) og gullstandarden
AlgoritmeSHA-256Scrypt

Egenskapene til Bitcoin

Etablert: januar 2009

Grunnlegger(e): Satoshi Nakamoto

satoshi nakamoto

Bitcoin var den første kryptovalutaen som ble skapt og utgitt på markedet i januar 2009. Dens formål var å være en digital erstatning for fiat-valutaer som kroner, dollar og euro. Grunnet dens suksess kan Bitcoin regnes som gullstandarden av kryptovalutaer (med Ethereum hakk i hæl). Det finnes andre godt etablerte kryptovalutaer, og de faller alle under kategorien “altcoins”.

Det særegne ved Bitcoin er at den er bygd på en blokkjede-teknologi som er desentralisert og som opererer uavhengig av andre sentrale selskaper. Blokkjede-teknologien er utformet for å jobbe med kryptografi for å skape en offentlig hovedbok av blokker med transaksjoner som er permanente, sikre og umulig å endre på. På grunn av dette er blokkjeden helt klart revolusjonen bak Bitcoin, ettersom dette er det første vellykkede forsøket på å skape en fullstendig digital og desentralisert valuta.

Blokkjedens “peer-to-peer”-modell lar hvem som helst med nok ressurser bidra og delta i bekreftelsen og sikkerheten til systemet. Disse ressursene kan være prosessorkraft, PC-er, lagerbygninger, lagringsplass og mer. Dette har ført til at hundrevis av mennesker jobber med å utvinne Bitcoin (kjent som Bitcoin-minere). De har kraftige PCer i utvinningslokaler, f.eks. lagerbygninger, og jobber sammen fra hvor som helst i verden med samme formål!

Som med fiat-valuta, lagres myntene dine i en Bitcoin-lommebok. Dette skjer på samme måte som at du ville oppbevart kontantene dine i en vanlig lommebok.

Etter lanseringen vil Bitcoin kun utgi 21 millioner mynter. Det vil ikke produserer flere mynter etter at de 21 millionene myntene er utgitt, ettersom Bitcoin opererer med en deflasjonsmodell.

Suksessen til blokkjede-teknologien er det som gjør Bitcoin så attraktivt og til et lovende prospekt for fremtiden. Investorer, utviklere, kodere og alle andre som er interessert i både finans og teknologi følger tett med på Bitcoin og dens fremgang!

Når vi vurderer Litecoin vs Bitcoin, er en av de største fordelene til Bitcoin at den var den første – og mest etablerte – vellykkede kryptovalutaen på markedet. Dens suksess (og publisitet) har drevet markedsverdien til å bli langt mer verdifull enn først antatt.

På sin høyeste topp (så langt) i desember 2017, var 1 Bitcoin verdt over 173 000 kr. Dette falt noe, men verdien har siden holdt seg stabil på over 52 000 kr per 1 Bitcoin. Dette viser helt tydelig at den fremdeles er høyt etterspurt.

Baksiden ved å være den første kryptovalutaen, er Bitcoins transaksjonstider. I en ideell verden ville en transaksjon med Bitcoin tatt høyst noen få minutter å bekrefte hver gang noen kjøper, selger eller trader. I realiteten tar det opptil ti minutter.

Dette kan være akseptabelt for noen, men andre kryptovalutaer, som Litecoin, bruker bare to til tre minutter på en transaksjon.

Hva med Litecoin?

Etablert: oktober 2011

Grunnlegger(e): Charles Lee

Litecoin har mange likheter med Bitcoin, men har forbedret svakhetene vi finner hos forgjengeren. Litecoin er et godt alternativ, selv om mange enda kun er fokusert på å tjene penger på Bitcoin. Etter at den ble etablert i 2011, hadde Litecoin noen år hvor den brukte Bitcoin og dens blokkjede-teknologi som plattform til å forbedre systemet og skape en raskere og bedre kryptovaluta.

Litecoin når dessverre ikke opp til gullstandarden av kryptovaluta i vurderingen av Litecoin vs Bitcoin. Det er likevel en veletablert altcoin med et godt rykte på markedet. På sin høyeste topp hadde Litecoin en markedsverdi på over 3200 kr per 1 litecoin. I juli 2018 stabiliserte den seg på rundt 1300 kr per Litecoin.

Hva er det som skiller den fra Bitcoin?

begrenset til 84 millioner mynter

Begrenset til 84 millioner mynter

Litecoin har et betydelig større antall mynter som skal utgis til offentligheten, sammenlignet med Bitcoins 21 millioner mynter. I likhet med Bitcoin følger den en deflasjonsmodell, som betyr at det ikke vil produseres flere mynter etter at de 84 millionene myntene er utgitt.

raskere prosessorkraft

Raskere prosessorkraft

Bitcoins blokkjede-teknologi bygger på avhengigheten av prosessorkraft. Dens opprinnelige formål var at alle skulle kunne utvinne bitcoin hjemmefra, men behovet for prosessorkraft har resultert i at mange har vært nødt til å investere i spesielle PC-er som er utelukkende dedikert til å utvinne Bitcoin.

Litecoin er derimot bygd på høyhastighets-RAM (random access memory). Dette tillater to ting:

divider

Selv om disse egenskapene er attraktive, har det også en bakside. Raskere transaksjoner kan resultere i “foreldreløse blokker”. Dette er noe som skjer når blokker blir produsert samtidig av to ulike minere. Dette skjer oftere med Litecoin enn Bitcoin, grunnet transaksjonshastigheten, og kan være en ulempe for Litecoins blokkjede-struktur.

Konklusjon - hvem er vinneren?

Kort oppsummert koker debatten om Bitcoin vs Litecoin ned til dette:

litecoin vs bitcoin

Bitcoin:

Litecoin:
divider

Hvilken er “bedre”? Det finnes ikke et entydig svar på dette spørsmålet, ettersom de begge har styrker og svakheter.

Dersom du først skal investere, bør du investere i dem begge.

Husk at de mest vellykkede investorene har diversifiserte porteføljer. De som har tjent mest på kryptovaluta har sannsynligvis både Bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash, Ripple og muligens enda flere.

Noen siste ord i debatten om Litecoin vs Bitcoin: de er begge er attraktive investeringer med et godt rykte, og mye rom for vekst. Enten du velger den ene eller den andre, vil du med en klar investeringsstrategi absolutt kunne tjene penger i kryptovalutaens verden.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Scroll to Top