Jobbe Som Freelancer: Fullstendig Guide [2021]

tjen penger som frilanser

“PlussPenger’s hovedmål er å hjelpe våre lesere å forbedre sine økonomiske liv. Vi samarbeider med andre bedrifter som deler vår visjon. Noen av lenkene i dette innlegget kan være fra våre partnere. Det er slik vi tjener penger”.

I dette innlegget skal vi snakke om hvorfor vi på PlussPenger anbefaler freelance som den aller beste metoden for å starte opp i verdenen av å tjene penger på nett. Vi vil snakke om hvordan du oppnår suksess slik at å finne, vinne og bli ansatt i freelance-jobber vil være enkelt og gøy! Vi kommer også til å snakke om hvordan du begynner med freelance generelt, for deg som  alltid har vært nysgjerrig, men bare ikke har kommet i gang enda.

Skriv tekster for å tjene ekstra penger

Vanskelighet

vanskelighet lav
Lav

Tid

tid lav
Lav

Inntekt

inntekt middels
Medium
Du kan begynne med freelance
KAPITTEL 2

Du kan begynne med freelance og tjene penger på under ti minutter

nøkler for å oppnå suksess som freelancer
KAPITTEL 8

10 nøkler for å oppnå suksess som freelancer og vinne freelance-jobber

finne freelance-jobbe
KAPITTEL 9

Å lære å finne freelance-jobber vil hjelpe deg å skape livsstilen du alltid har drømt om

Når det handler om å tjene gode penger på nett, være din egen sjef og å jobbe fra hvor enn du vil i verden; så finnes det ikke noe bedre alternativ enn å jobbe som freelancer på nett. Hver eneste dag er det flere og flere som innser dette, og som prøver å finne ut hvordan de kan komme seg inn i den spennende og lukrative verdenen av freelance-jobber.

Og hvorfor skulle de ikke?

Det viser seg at ved å følge noen få, enkle regler, så kan du RASKT stige til topps som freelancer. Du vil ha så mange potensielle klienter som ønsker å jobbe med deg, at du ikke har tid til alle.

Det blir enda bedre:

Du vil bli sett på som en ekspert, og du kan kreve satser på 2000 kr/timen eller mer!

I dette innlegget skal vi snakke om hvorfor vi på PlussPenger anbefaler freelance som den aller beste metoden for å starte opp i verdenen av å tjene penger på nett. Vi vil snakke om hvordan du oppnår suksess slik at å finne, vinne og bli ansatt i freelance-jobber vil være enkelt og gøy! Vi kommer også til å snakke om hvordan du begynner med freelance generelt, for deg som  alltid har vært nysgjerrig, men bare ikke har kommet i gang enda.

Til slutt vil du vite akkurat hvilke ferdigheter du kan jobbe freelance med, hvordan du får dine første klienter, og hvordan du øker inntekten din på nett.

KAPITTEL 1

Hva betyr det å jobbe freelance?

La oss ta det fra begynnelsen av. Å jobbe freelance betyr at du tilbyr tjenester til selskaper eller privatpersoner mot betaling, uten at du har en fast stilling hos dem.

Arbeidet kan ofte være på kontraktbasis, men er gjerne prosjektbasert fremfor kontinuerlig arbeid. I stedet for å ha en fastlønn, er det du som angir prisen for ditt eget håndverk.

hva betyr det a jobbe freelance ikon

Begrepet frilanser blir ofte brukt til å beskrive kreative yrker. De fleste fotografer, tekstforfattere, musikere og designere jobber på denne måten. Selv om dette kanskje er den mest typiske formen for frilansarbeid, setter det ikke en stopper for å drive med frilansarbeid i alternative yrker. 

Det er nemlig ingen formelle krav for å bli frilanser, tittelen er ubeskyttet og det er helt opp til deg om du ønsker å arbeide på denne måten.

Fordeler

Ulemper

KAPITTEL 2

Du kan begynne med freelance og tjene penger på under ti minutter

Det beste med freelance-jobber er at du kan komme RASKT i gang. I denne artikkelen skal vi gå i detalj på noen trinn for deg. Dette gjør du:

Du kan begynne med freelance

1. Meld deg opp på en freelance-plattform på nett, slik som Upwork, Fiverr eller Guru

2. Fyll ut profilen din med informasjon om deg for å få betalt

3. Du er klar til å søke jobber!

Dette kan ta under ti minutter, og er en av hovedårsakene til at freelance er en god måte å tjene penger på nett.

KAPITTEL 3

Hva du får når du blir freelancer

Å være frilanser bringer med seg mange fantastiske fordeler:

Hva du får når du blir freelancer

1. Du kan jobbe hvor som helst

Du lurer kanskje på hvorfor noen vil vite om hvordan man får freelance-jobber.

På PlussPenger handler det om å tjene penger på nett. Siden alt du kommer til å gjøre mens du lærer om hvordan å bli freelancer er basert på datamaskiner og internett, kan du jobbe fra hvor enn du måtte ønske… Det kan være fra en kafè, hjemmet ditt eller halvveis rundt jorda i USA.

Og mens vi snakker om det…

2.Du kan reise mens du jobber

Så fort du har blitt virkelig god på å få frilansjobber, kan du velge å bli igjen der du ble født, eller du kan ta med PC-en din og reise verden rundt mens du jobber. Klientene dine bryr seg ikke om hvor du jobber, på en kafè i Istanbul eller på en strandbar i Den dominikanske republikk, så lenge du fullfører prosjektene dine i tide.

ledig til arbeid hvor som helst

3.Du kan supplere inntekten fra den vanlige jobben din

Det beste med å jobbe freelance er at du kan tjene penger I TILLEGG til det du tjener på den vanlige jobben din!

Har du gjeld som må betales? Ønske om å spare til en ekstra ferie? På utkikk etter et nytt leketøy?

Du kan bruke freelance inntekten din på å betale for alt dette.

Og hva hvis du ikke liker stedet du jobber på akkurat nå?…

4.Du kan si opp den vanlige jobben din

Så fort du vet hvordan du får freelance-jobber, kan du få flere og flere klienter, og til slutt tjene nok penger til å si opp den vanlige jobben din. Mange av leserne våre har hatt suksess med nettopp dette, så hvis det er ønsket ditt trenger du ikke bekymre deg. Det er 100 % mulig og du kan også få det til!

Vent litt nå:

Som vi kommer til å diskutere senere i denne artikkelen, så er det ikke nødvendig, og fullstendig opp til deg selv. Noen mennesker ønsker en mulighet til å komme seg ut av den vanlige jobben de har, og dette er et godt alternativ for å få det til. Andre ønsker bare å ha en ekstra inntekt, mens de fortsetter i jobben de allerede har, noe de kan få til ved å jobbe freelance på siden.

5.Du kan jobbe slik som DU liker å jobbe, til foretrukne tider og ferier, klienter og oppgaver

Alle er forskjellige og har sin egen måte å få ting gjort på: Noen elsker å følge skjemaer og å stå opp tidlig. Andre HATER gjøremålslister og jobber bedre på natta.

Som freelancer har du fullstendig frihet til å velge hvordan den beste metoden for DEG ser ut. Du kan velge både hvordan og når du jobber: hvis du hater å stå opp tidlig og har lyst til å sove hele formiddagen, vær så god. Hvis du har lyst til å trene midt på dagen, og ikke sitte ved en pult i 8 timer, perfekt.

Det beste ved å jobbe freelance er valgmulighetene.

Og enda bedre? På en vanlig dag på jobben er du bundet til teamet og sjefen din, selv om du hater dem som pesten. Når du jobber med freelance-jobber: Klager klientene dine? Får du hodepine av dem? Er de slemme?

Null stress! Gi dem sparken.

Du trenger aldri å snakke med dem igjen. DET er makt.

Nå mens du akkurat holder på å lære deg hvordan du får freelance-jobber uten noen forpliktelser, vil du ikke ha like mye frihet med tanke på hvem du jobber med, i forhold til dem som har jobbet med dette en stund. Men ikke bekymre deg, vi skal gå nærmere innpå hvordan du finner tonnevis med klienter senere i denne artikkelen, slik at også du får mange valgmuligheter. Videre skal vi se nærmere på de ulike alternativene du har som freelancer.

siste nyhetsbanner
Vi tjente 22 250 kr via ProfitFarmers i løpet av noen få uker.
Vil du vite hvordan også du kan tjene penger med ProfitFarmers?
Bitcoin
ProfitFarmers: Den enkle måten å tjene penger på, på nett.
Vi har forsøkt dette selv, og resultatene?
22 250 kr i fortjeneste. Mindre enn 25 minutter brukt per dag.
Sjekk ut vår anmeldelsesvideo, for å finne ut hvordan du kan tjene penger

KAPITTEL 4

Fem ulike typer frilansere

fem ulike typer frilansere ikon

1.Den uavhengige entreprenøren

Som uavhengig entreprenør arbeider du fulltid som frilanser. Dette betyr at du er en uavhengig yrkesmann eller -kvinne som arbeider på prosjektbasis, gjerne gjennom et enkeltmannsforetak. Denne måten å arbeide på gir deg frihet til å arbeide hvor enn du vil, med mange forskjellige mennesker.

Du kan selv velge om du ønsker forholdsvis like hverdager eller stadig forandring. Det viktigste du gjør som en uavhengig entreprenør er å tilby varer eller tjenester av høy kvalitet. Det finnes sannsynligvis flere frilansere som deg på markedet, og du er avhengig av å skille deg ut – enten i form av kunnskap eller lavere prisnivå. 

Jeg vet i hvert fall hva jeg ville valgt. Erfaring er ikke noe som kommer over natten, og for å bli en ekspert på området ditt må du arbeide hardt over lenger tid. Da er det viktig å huske på at hver oppgave teller. Kvaliteten du leverer i dag legger grunnlaget for mulighetene du får i morgen.

Hvis du hører til i denne gruppen, er du ikke alene. Hele 40 prosent av alle frilansere arbeider som uavhengige entreprenører, fordelt på en rekke ulike yrkesområder. Det betyr flere kolleger, men også større konkurranse.

2.Ekstraarbeideren

Mange arbeider med et lite prosjekt på siden av den «vanlige jobben», gjerne på kveldstid eller i helgene. Å arbeide mer etter fulltidsjobben kan være krevende, men hvis det er et prosjekt du interesserer deg for, kan det oppleves bedre enn å ha fri. For å drive med et slikt prosjekt på siden, må du være i stand til å ha flere ballen i luften – den vanlige jobben og fritidsprosjektet. 

Fordelen med å starte på denne måten er at du har tryggheten i en fast inntekt uansett hvordan prosjektet skulle utvikle seg. Blir det en stor suksess, kan du når som helst (eller gradvis) velge å kanalisere tiden og energien din på å utvikle det videre. Mange begynner å arbeide freelance nettopp ved å starte forsiktig på siden av den «vanlige jobben». Null risiko og stort potensiale for gevinst – det blir ikke bedre enn det.

3.Altmuligmannen (eller -kvinnen)

Mens ekstraarbeideren hovedsakelig arbeider på kveldstid eller i helger, har altmuligmannen en fargerik hverdag med mange forskjellige arbeidsoppgaver. Du har kanskje ikke en vanlig kontorjobb med faste arbeidstider, men flere småjobber som gjøres på ulike tidspunkt gjennom uka. I tillegg til de faste arbeidsoppgavene og prosjektene, gjør du noe frilansarbeid når anledningen måtte by seg.

4.Den sporadiske arbeideren

Som en sporadisk arbeider, blir du ansatt for å arbeide i et selskap i en bestemt periode. I løpet av denne tiden arbeider du gjerne fulltid, med et bestemt prosjekt. Det mest vanlige eksempelet er konsulenttjenester, men bedrifter kan også søke frilansere til regnskapsføring, nettsidebygging, merkevarebygging, tekstoversetting, og mer. 

For selskapene er det en fordel å kunne ansette profesjonelle frilansere i en kort periode fremfor å tilby noen en stilling over lenger tid. Fordi sporadiske arbeidere er ansatt for akkurat den perioden jobben blir gjort, er de både mer lønnsomme og effektive, noe du som frilanser kan nyte godt av.

5.Eieren av en liten freelance-bedrift

Hvis du tilhører denne kategorien, er du eier av en liten bedrift som selger dine egne produkter eller tjenester på freelance-basis. Du har kanskje også begynt å ansette frilansere på prosjektbasis for å yte tjenestene dine. 

Sannsynligvis startet du opp som et enkeltmannsforetak, men på grunn av økt etterspørsel er du ikke lenger i stand til å møte behovet på egenhånd. Dette har gitt deg muligheten til å utkontraktere arbeid til frilansere og slik også øke den totale omsetningen i bedriften din. Gratulerer med første skritt til et større selskap!

KAPITTEL 5

Burde du si opp jobben din for å heller jobbe freelance?

Mange mennesker lurer på om de må si opp den vanlige jobben sin for å begynne som frilanser. På PlussPenger forteller vi disse menneskene at det helt og holdent er deres valg: Du kan arbeide som frilanser på siden på kveldstid eller i helgene mens du beholder den vanlige jobben, eller du kan si opp og gjøre det på fulltid.

Burde du si opp jobben

Uansett, vær forsiktig: Dersom du har en fulltidsjobb, anbefaler vi alltid å beholde den i begynnelsen, før du går over til å jobbe kun freelance, hvis du aldri har gjort det før.

Det er 3 hovedårsaker til dette:

Det er fremdeles fullstendig opp til deg selv, men vi anbefaler at du først har noen sikre freelance-jobber, og at du har nok inntekt fra disse noen måneder på rad. Når du kommer dit, er du ikke lenger avhengig av den vanlige jobben din, og du kan si opp når du måtte ønske! På den måten vil du føle deg selvsikker nok på at du kan alltid kan tjene det du trenger for å forsørge deg selv.

KAPITTEL 6

Hvordan finne fantastiske freelance-jobber

Noen mennesker bekymrer seg for at de ikke vil klare å finne freelance-jobber, fordi de ikke har noen ferdigheter de kan promotere eller selge på nett.

finne freelance-jobbe

Når vi lister opp de MANGE tingene du kan gjøre som freelancer, blir folk som regel overrasket, og vi er sikre på at du også finner noe du kan gjøre som andre vil betale for. Selv om du ikke finner noe passende, kan du enkelt lære deg en ferdighet og selge den til klienter.

  • Grafisk design
  • E-handel
  • UI/UX design
  • Bilderedigering
  • Filmredigering
  • Filmproduksjon
  • Webdesign
  • Programmering
  • Animering
  • Programvareutvikling
  • Lage nettsider med WordPress
  • Teknisk hjelp
  • Virtuell assistent
  • Transkripsjon
  • Teknisk skriving
  • Tekstredigering
  • Tekstforfatting
  • Ghostwriting
  • Oversettelser
  • Regnskap
  • Bokføring
  • Chat kundestøtte
  • Forretningsrådgivning
  • Excel
  • Reklame
  • Markedsrådgiving
  • Google AdWords
  • PPC
  • SEO
  • SEM
  • Leadsgenerering

Fant du noe på denne listen som du kjenner til, og som du kan jobbe freelance med? Fantastisk! Hvis ikke, har du massevis av ressurser på nett som kan lære deg hvilken som helst av de ferdighetene vi har listet opp, enten gratis eller svært billig.

Her er en kjapp liste:

kursagenten

Kursagenten – Nettbasert kursbibliotek som gir deg muligheten til å velge hvilke temaer du ønsker å lære om, og kjøpe et bestemt kurs direkte. Her finnes rene nettkurs, kurs med obligatorisk oppmøte og en kombinasjon av disse

kurs

Nettbaserte Kurs – Nettbasert kursbibliotek med Norges bredeste utvalg av rene nettkurs. Har også en del gratis kurs

google adsense

Google Adsense – Tilbyr gratis kurs i alt som er relatert til annonsering via Google, som AdWords, PPC, Google Analytics, og mer.

Du kan helt enkelt bruke Google for å søke på ønsket tema, og med det finne TUSENVIS av gratis ressurser, artikler og mer for å hjelpe deg til å lære en ønsket ferdighet. Selv om du mangler en ferdighet, behøver det ikke være en grunn for at du ikke søker på freelance-jobber!

KAPITTEL 7

Hva du trenger for å starte som freelancer

De gode nyhetene er at det ikke krever noe særlig å lære hvordan man starter som frilanser! Det du trenger er helt enkelt: en PC, tilgang på internett og ferdighetene dine.

Hva du trenger for å starte som freelancer

Her er et par andre ting som vil hjelpe deg med å oppnå suksess i en verden av freelancing:

1.Et godt sted å jobbe fra

Selv om du kanskje ikke jobber fra et firmakontor, er det EKSTREMT viktig å ha et godt sted å jobbe fra, hvor du føler deg komfortabel. Dette kan være hjemme, i et bibliotek, på en kafè, et kontorfellesskap, eller kanskje fra en hengekøye på en solfylt strand!

Det viktigste er at du har en plass som får deg til å føle deg bra, mens du får ting gjort. På den måten klarer du å være motivert til å utføre en best mulig jobb. Dette vil gjøre klientene dine veldig fornøyde, og du vil få flere jobbtilbud!

plass-til-arbeid-på-frilans

2.Evne til å være produktiv

Mens alle er forskjellige, ønsker du å få ting gjort uansett hvem du er.

Så fort du begynner å sjonglere med flere klienter, og særlig hvis du har en vanlig jobb mens du søker på freelance-jobber,  er det helt essensielt å få ting gjort.

Heldigvis har vi artikkelen  hvordan være produktiv liggende klar for deg.

3.Verktøy og teknikker for å bruke tiden din best mulig

Nært relatert til produktivitet er hvordan du bruker tiden din på best mulig måte.

Det vil være nødvendig å lære hvordan du fordeler tiden mellom ulike ansvarsområder og plikter, fordi du mest sannsynlig vil jobbe med flere freelance-jobber samtidig.

Ifølge en artikkel fra Ledernytt kan du øke din produktivitet på jobb. De skriver at vi påvirkes av individuelle energisykluser, og som freelancer har du større frihet til å kunne jobbe når din energisyklus er på topp, ettersom du selv velger når du ønsker å jobbe.

Vi anbefaler at du sjekker ut pomodoro-teknikken, som er en fantastisk måte å holde styr på tiden. Det er også et godt verktøy for produktivitet generelt, som du kan bruke mens du holder på å lære hvordan du får freelance-jobber. Å bruke en eller annen kalender (f.eks. Google Kalender) er også en god idè!

4.Verktøy og ferdigheter for prosjektstyring

Det kan fort bli forvirrende når du sjonglerer mellom flere ansvarsområder, tidsfrister og klienter samtidig.

Dette er grunnen til at det er så viktig å ha metoder for å holde styr på prosjektene dine, hva du må gjøre, og når du må ha ting gjort.

Det finnes MANGE ulike verktøy som kan hjelpe deg med dette, og ulike arbeidsverktøy vil fungere bedre for forskjellige personlighetstyper.

PlussPenger anbefaler Basecamp. Basecamp er et gratis prosjektstyringsverktøy som er fint å bruke når man jobber med klienter. Du unngår å måtte sende e-poster frem og tilbake, og i tillegg kombinerer det mange andre egenskaper som kalender, chat, gjøremålslister, og mer.

5.Driv og disiplin

Vi må nevne at du kommer til å trenge både driv og disiplin for å vinne mange freelance-jobber. Du kan ikke sove deg frem til godt betalte oppdrag…i hvert fall ikke til å begynne med.

Dette er det grunnleggende:

Selv om det er enkelt å komme i gang og tjene penger, vil du fremdeles være nødt til å få tak i klienter og sørge for at jobben blir gjort!

Vær forberedt på å jobbe så mye som du har kapasitet til, og du kommer til å gjøre det bra.

KAPITTEL 8

11 nøkler for å oppnå suksess som freelancer og vinne freelance-jobber

Nå har vi gitt deg en introduksjon til å bli freelancer, og du har funnet en ferdighet du har, eller som du ønsker å tjene penger på. Her er trinnene du bør ta for å komme i gang:

nøkler for å oppnå suksess som freelancer

1.Definer målene dine

Hva er dine mål med tanke på å jobbe som freelancer?

Er det bare å tjene en tusenlapp ekstra i måneden? Er du ute etter å tjene nok til å bo hvor enn du måtte ønske i verden, uten en vanlig ni-til-fire-jobb? Eller ønsker du å utvikle deg til å bli en millionbedrift?

Før du kommer i gang, sett deg ned og tenk over hvor du ønsker å befinne deg i løpet én måned, 3 måneder, et år, og fem til ti år. Dette vil gjøre det enklere å holde motivasjonen oppe, og du vet hvilket mål du jobber deg frem mot, i stedet for å jobbe uten en grunn!

Motivasjon er nøkkelen, og hvis du har driven til å oppnå suksess, er det nettopp det du kommer til å gjøre!

2.Skap gode rutiner og et tidsskjema

Som freelancer har du (forhåpentligvis) ulike prosjekter på gang, og dette kan bli utfordrende å holde styr på hvis du har en vanlig jobb i tillegg.

Sørg for å skape deg gode rutiner og et tidsskjema, slik at du vet NÅR du skal jobbe og HVA du skal jobbe med. For eksempel at du jobber hver mandag og onsdag kveld, tre timer på søndag til et bestemt tidspunkt, eller til andre tider som passer for deg. Bare skap deg en rutine og hold deg til den!

Ikke slit med økonomien. Finn en metode for å tjene penger, i dag.

Bli én av tusenvis som har endret livene sine ved å tjene penger på nett…
Over 15 forskjellige påviste og lønnsomme metoder.

ninja med fallende penger
Ute etter å tjene ekstra penger?

Vi har laget en liste over de beste metodene for å tjene penger på nett.

Bare velg én, og begynn å tjene i dag.

ninja med metriske ikoner

3.Velg deg en nisje

De fleste prøver å holde seg generelle når de søker på en freelance-jobb, og tror at dette er deres beste mulighet til å få tak i og tiltrekke seg flere klienter.

Det er faktisk motsatt…og dette er grunnen til at du bør velge deg en “nisje” når du begynner å lære hvordan du blir en freelancer.

En “nisje” betyr helt enkelt å ha en seksjon eller en gruppe klienter du fokuserer spesielt på. For eksempel kan du være freelance forfatter, men du spesialiserer deg på dating og forhold. Du kan være freelance webdesigner, men du er særlig god på å lage attraktive nettsider for arkitekter.

Hvorfor dette er viktig:

Å spisse målgruppen din gjør ikke at færre folk vil ha deg, men du tiltrekker deg en VELDIG spesifikk gruppe klienter, slik at det er lettere å overbevise dem om å ville jobbe med deg…og betale deg. Dette er akkurat det du ønsker når du først begynner å jobbe freelance.

Tenk slik på det: La oss si at du ønsker å få hjertet ditt sjekket, for å forsikre deg om at det fungerer som det skal. Hvilken type lege ønsker du å gå til? Du kan velge en allmennlege, eller en spesialist som har brukt hele karrieren sin på å se på, tenke på og KUN undersøke hjerter. Selvfølgelig velger du å gå til spesialisten! En spesialist vil ha mye mer kunnskap, og vil kunne fortelle deg det dersom noe er galt, i motsetning til noen som er generelt utdannet og som egentlig ikke har fokusert noe særlig på det relevante området.

Det samme gjelder i prosessen med å lære hvordan du blir en fantastisk freelancer: Klienter vil mye heller betale deg (og betale deg MER) hvis de trenger markedsføring på e-post og du er en tekstforfatter som lever, puster og sover markedsføring på e-post. Hvis de spør deg om erfaringen din og du kan fortelle at du er en av dem som BARE har fokusert på markedsføring på e-post de siste 10 årene,  er det ganske imponerende, og  klienten vil å føle at han/hun kan stole på at du får jobben gjort. Dette er noe helt annet enn å bare si “jeg er skribent”.

Bli fokusert og velg en nisje, enten det er en type tjeneste du tilbyr, eller et område du fokuserer på.

4.Vurder inkorporasjon og å starte en ordentlig organisasjon

De fleste freelancere har et enkeltmannsforetak under eget navn, noe som vanligvis er helt lovlig, men du bør ALLTID sjekke med en regnskapsfører eller en advokat for å være på den sikre siden.

Du bør uansett vurdere å stifte en form for korporasjon, organisasjon eller bedrift slik at du er bedre beskyttet juridisk sett. Du kan lese mer om hvilke rettigheter du har (eller mangler) som frilanser, på Altinn.

Det er ikke nødvendig i oppstartsfasen, men dersom du planlegger å utvide etter hvert, kan det være en god idè.

Igjen anbefaler vi at du snakker med en regnskapsfører eller en advokat for å være helt sikker på at det du gjør er 100 % lovlig når du søker på freelance-jobber!

5.Lær deg hvordan skatt fungerer for freelancere og hvordan du rapporterer

Du skatter på en annen måte når du jobber for deg selv, sammenlignet med når du er ansatt i et firma. Avhengig av summen du tjener, kan det være at du må betale kvartalsvise avdrag i stedet for en sum på slutten av året, og hvert land har egne regler for dette.

Du kan lese mer om skatt for frilansere på Skatteetaten.

frilansergebyr

6.Hold styr på regnskapet ditt — spor inntekter, kostnader og vurder å ansette en regnskapsfører

Når du blir freelancer og begynner å jobbe for deg selv, kan du få mange skattefordeler som er relatert til “jobbkostnadene” du har. Disse kostnadene kan være alt fra drivstoff til klientbesøk, utgifter og gebyr til programvare, og mer. Å mestre hvordan du begynner å jobbe freelancer har sine fordeler!

Det er viktig å ha et system som kan holde styr på inntekter (eller gebyrer) for prosjektene dine til ulike klienter, kostnader og utgifter, samt kvitteringene dine når du søker på freelance-jobber.

Vi anbefaler at du bruker FrilansFinans for å fakturere når du jobber frilans. Du oppretter helt enkelt en konto på FrilansFinans hvor du fyller inn informasjonen din. Når du har fått et oppdrag, blir du enig med kunden om hva oppdraget går ut på og hvilken pris du krever. Deretter oppretter du en faktura på FrilansFinans ved å trykke på “Lag faktura” og følge instruksjoner for utfylling. 

Du må også godkjenne FrilansFinans’ ansettelsesavtale og generelle vilkår før et arbeidsforhold igangsettes mellom deg som frilanser og FrilansFinans. Dette må gjøres hver gang, ettersom arbeidsforholdet kun gjelder for perioden på fakturaen. 

Du vil få betalt innen 5 dager, og belastes 6 % i gebyr. Fordelen med å bruke FrilansFinans er at de tar seg av skattetrekk og kontakt med skattemyndigheter, slik at det eneste du trenger å fokusere på er jobben du skal gjøre!

Du kan også bruke et mer avansert regnskapsprogram som Tripletex. Det holder styr på både inntektene dine og belastninger på kredittkort og bankkontoer. Dette vil være mer relevant hvis du vokser, og etterhvert starter et enkeltmannsforetak. Du har mulighet til å føre og betale alle regningene dine i én operasjon, samt at du kan sende faktura med EHF, eFaktura, e-post og VIPPS. 

Du slipper alt av papirarbeid, ettersom du skanner alle fakturaer og eventuelle kvitteringer direkte inn i systemet. Dette kan enkelt gjøres fra en app på telefonen din. Tripletex har også et eget prosjektstyringssystem, slik at du har alle funksjoner samlet i et program.

Etterhvert som du vokser bør du også vurdere å ansette en regnskapsfører.Du kan finne en via nettsidene til Tripletex.

En regnskapsfører hjelper deg å organisere alt hver måned, eller håndterer helt enkelt årsregnskapet og skatten din, slik at du som freelancer slipper dette maset.

Dette er det grunnleggende:

Vi vet at regnskap kan virke kjedelig, men det er EKSTREMT viktig. Jo fortere du får det gjort, desto bedre og enklere vil det bli ettersom du utvikler deg og tjener mer penger…og du ønsker å tjene penger, ikke sant? Det vil også holde ting oversiktlig med tanke på skatt, og vil hjelpe deg å tjene penger generelt!

7.Bestem dine satser og avgifter

En av de vanligste spørsmålene vi får på PlussPenger er hvordan man setter en pris for freelance-tjenester. Folk lurer på om de skal bruke “fastpris” eller “timebetaling”, noe som rett og slett betyr om du skal kreve lønn for hver time du jobber, eller om du skal bli enig med klienten om en fastpris for hvert prosjekt.

Vi anbefaler på det STERKESTE å bruke fastpris når det er mulig. Dette er grunnen:

Å få timebetalt kan bli et mareritt: klientene klager kanskje på at summen har blitt for høy eller at du bruker for lang tid, og du føler deg kanskje presset til å jobbe et visst antall timer.

Ved å bruke fastpris vet både du og klienten på forhånd hvor mye arbeidet koster. Du kan legge til en merknad om at det ved ekstra arbeid vil tillegges et timebetalt gebyr, men prøv å sett en fastpris for arbeidet ditt. Dette vil også hjelpe deg til å holde oversikt over hvor mye du kommer til å tjene hver måned, sammenlignet med å få betalt per time. Å få betalt per time kan utgjøre mye mindre lønn enn hva du hadde forventet. Ved å heller avtale fastpris unngår du å føle deg presset og stresset.

Vi anbefaler også at du i lønnsplanen din får minst 50 % av prosjektutgiftene betalt på forhånd, og hvis mulig, 100 % betalt på forskudd. På denne måten vet du at klienten din er seriøs i forhold til å jobbe med deg, og at de faktisk kommer til å betale deg for tjenestene dine.

Det er viktig å notere seg at dersom du begynner med lite erfaring og lite nettverk, så kan du i starten bli nødt til å redusere satsene dine til mindre enn det du synes er rettferdig og hva du fortjener. Du trenger ikke føle deg dårlig av den grunn! Husk at det er et steg i prosessen for å lære å finne gode freelance-jobber, og ettersom du jobber mer vil du også kunne høyne satsene dine. Roma ble ikke bygget på én dag.

Ikke vær redd for å prøve deg frem med priser heller: Kanskje finner du ut at høyere priser fungerer bedre for deg, eller at du med lavere priser får flere klienter. Hvilket alternativ tiltrekker de beste klientene? Hva gir deg de mest foretrukne jobbene? Alt er et eksperiment og du bør teste ut ulike alternativer underveis.

8.Lær hvordan du skaffer deg klienter

For å få gode freelance-jobber og bli en freelance-stjerne, er det helt nødvendig å finne, vinne og holde på klienter.

Ingen klienter, ingen penger.

Vi anbefaler at du begynner på en av de mest brukte freelance-plattformene for å bygge deg en portefølje, og for å få dine første klienter. Her er vår topp 3-liste, og du kan lære mer om hvordan du kommer i gang på hver enkelt av dem ved å klikke på navnet deres:

upwork

Upwork er den mest populære freelance-plattformen, og er en av de enkleste stedene du kan starte. Du setter helt enkelt opp profilen din, hvordan du vil betales, og så er du klar til å begynne.

guru

Guru ligner på Upwork, og er bare noe mindre.

frilans finans

Fiverr er en billigere frilansside hvor freelancere publiserer “gigs” som de kan utføre. Disse starter som regel på 45 kr. Freelancere kan tilby flere premium-tjenester i tillegg. Klienter søker på gigs, og kjøper dem direkte av deg. For eksempel, “Jeg skriver 300 ord for 45 kr.”

Vi har også skrevet en dedikert artikkel for deg på temaet hvordan få klienter.

Du bør også vite at du sannsynligvis må søke på mange jobber før du får ditt første prosjekt, og du trenger ikke bli demotivert dersom klientene ikke strømmer på i begynnelsen. Dette kan til og med skje når du har holdt på med freelancing en stund. Sett et mål for et visst antall jobber du ønsker å søke på hver dag eller uke, og hold deg til det. Du kommer til å oppnå suksess.

9.Ha en tilstedeværelse av høy kvalitet på nett, og vis eksempler fra arbeid du har utført

Å ha en personlig side for arbeidet du gjør som freelancer er uerstattelig:

Hvis du tar freelancing på nett seriøst, er du nødt til å ha en nettside hvor klienter kan finne deg.

Den gode nyheten er at du kan sette opp en WordPress-side på under 10 minutter, og dermed ha noe profesjonelt å vise dine potensielle klienter. Dette vil gi deg en STOR fordel sammenlignet med andre freelancere som er for late til å opprette en egen side, eller som kun har profiler på freelance-plattformer.

På denne personlige nettsiden bør du sørge for å ha eksempler fra arbeid du har utført (en portfolio). Dersom du for eksempel holder på med webdesign, bør du vise frem nettsidene du har laget. Hvis du er tekstforfatter, anbefales det å vise noen utdrag fra de beste tekstene du har skrevet.

Du kan finne noen eksempler på personlige nettsider for freelancere  . Du kan også sjekke ut vår blogg-seksjon for mer informasjon om hvordan du lager en nettside.

10.Øv på pitching, og lær grunnleggende salg og forhandling

Selv om du er introvert av natur, bør du lære deg å snakke med klienter over telefon, eller potensielt ansikt til ansikt, ettersom dette vil være svært nyttig for deg når du begynner å søke på freelance-jobber. Det kan utgjøre en stor forskjell hvis du vet hvordan du kommuniserer smart, og kan det grunnleggende om salg og forhandling. Slik vil du kunne pitche tjenestene dine.

grunnleggende salgsforhandling

Du kan finne 7 tips for å lære å kommunisere bedre, og oppnå bedre sosial kompetanse her.

For å lære salg og forhandling anbefaler vi boken Forhandlingsferdigheter av Karla Smith, som er en anerkjent kursleder, foredragsholder og coach med over 20 års erfaring som trener og rådgiver innen forhandlinger og presentasjonsteknikker. Denne dama kan gi deg tipsene du trenger for å forhandle deg frem til bedre priser på prosjektene dine med klienter :).

Helt til slutt, når det handler om å fortelle en potensiell klient om tjenestene dine er du nødt til å uttrykke helt klart hva du jobber med, hvorfor du er rågod på det, og hvordan det kommer til å gagne dem. Du vil bli bedre på dette etter hvert som du jobber som freelancer, men vi anbefaler at du lager deg en “Elevator pitch” for å komme i gang.

11.Benytt deg av apper og verktøy som gjør freelancing enklere

Skype eller Dropbox kan være en nødvendighet, spesielt hvis du skal kommunisere med kunder eller sende og motta filer regelmessig. Etter hvert kan du ta i bruk skreddersydde verktøy som Trello, en app hvor du til enhver tid kan dele fremgangen og holde kunden oppdatert. Nettet er fullt av gode alternativer for programmer som hjelper deg med alt fra planlegging, gjennomføring og videreutvikling av tjenestene dine. Vi har samlet noen av våre favoritter nedenfor:

De beste appene for e-poster og meldinger for frilansere
De beste appene for prosjektstyring for frilansere
De beste alt-i-ett-appene for frilansere
De beste alt-i-ett-appene for frilansere

Fem av de beste tipsene for å skrive en freelance-profil

Freelance Profil Tipsene

1.Skryt av deg selv

I motsetning til dating-profiler hvor du ikke bør gå for hardt ut, har du lov til å skryte av de gode ferdighetene dine på en freelance-profil. Det er egenskapene dine som skiller deg fra konkurrentene, så det er viktig at du kan sette fingeren på hvorfor akkurat du er et godt alternativ.

Uansett hvor dyktig du er i jobben din, er du bare et ukjent fjes på en skjerm for kunder på andre siden av kloden. Derfor er det viktig at du gjør mest mulig ut av erfaringene dine og bruker dem for det de er verdt.

2.Få gode tilbakemeldinger

Selv om profilen din ser fantastisk ut, er det ingen som tar kontakt med deg hvis tilbakemeldingene dine er dårlige. Derfor er det viktig at du tar hvert prosjekt på alvor og gjør ditt ytterste for å tilfredsstille kunden.

Ved å fortelle om de tidligere kundene dine og dele tilbakemeldingene deres, kan du bygge tillit til de nye kundene allerede før dere snakket sammen. Porteføljen din er det beste verktøyet du har for å tiltrekke nye kunder, og du må ikke være redd for å vise den frem.

3.Fortell om deg selv

Selv om du jobber hjemmefra, må du sørge for å ikke skape avstand mellom deg og kundene dine.
Hvis du er dyktig på gitar, har tatt flysertifikatet eller har deltatt på landslaget I de olympiske leker, er dette en «fun fact» du gjerne må dele med kundene dine. Hvis du klarer å presentere deg selv som et interessant og hyggelig menneske, er det lettere for kundene å relatere til og stole på deg. Når prosjektlederne er på jakt etter nye frilansere, har de ofte et hav av fisk å velge mellom. Da kan en liten klype humor hjelpe deg langt på vei.

4.Bli verifisert

Hvis du har muligheten til det, er det en svært god ide å bli sertifisert i et program eller verifisert en tjeneste som du yter. På den måten kan du tydelig vise hvilke ferdigheter du har og hva du er flink til. Dette er noe som ellers kan være utfordrende da du sjelden eller aldri møter kundene dine i virkeligheten.

Mange nettsteder og plattformer for frilansere tilbyr også en mulighet til å bli «verifisert». Dette gir en større trygghet for kundene som raskt forstår at du tar dem på alvor. Dersom plattformen din ikke tilbyr en slik tjeneste, kan du søke etter tester eller muligheter til å verifisere og vise frem ferdighetene dine.

5.Hold det kort

Når du bygger profilen din ved hjelp av punktene ovenfor, er det viktig at du holder innholdet så kort og konsist som mulig. Kunden leser gjerne gjennom flere profiler, og har naturligvis ikke tålmodighet til å lese en roman hver gang. Skriv tydelig og rett på sak.

Sørg for at du får med deg alle de viktigste punktene på en naturlig og dynamisk måte. Velg referanser med omhu.

I håp om å holde på oppmerksomheten din, har jeg faktisk fortalt en hvit løgn. Det er nemlig seks ting du må huske på for å skape en perfekt frilanserprofil.

Det siste er noe så grunnleggende som språket ditt. Enhver skrivefeil og språklig mangelfullhet kan spenne beina på selv den mest eksemplariske profil – særlig hvis du arbeider med tekst. Unøyaktig språk gir kunden inntrykk av at du kanskje er unøyaktig generelt, og da har du det gående. Ved å ta en ekstra grundig gjennomgang av profilen din, ligger du et steg foran de aller fleste. Det finnes nemlig veldig mye rart der ut.

KAPITTEL 9

Å lære å finne freelance-jobber vil hjelpe deg å skape livsstilen du alltid har drømt om

Ved å følge denne guiden vil du være rustet til å finne og vinne freelance-jobber, og til å ta inntekten din hvor enn du vil, både lønnsmessig og geografisk!

finne freelance-jobbe

Du kan begynne som freelancer I DAG, og mulighetene er uendelige: Du kan ha en ekstrainntekt på 1000 kr, 10 000 kr eller enda mer per måned! Du kan utvide dette til en business på fulltid hvor du leier inn folk, og selge den for millioner når du har ekspandert.

Vi har gått over en rekke detaljer i denne artikkelen, men husk: For å komme i gang er det eneste du trenger å gjøre å:

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Scroll to Top