Bitcoin Lommebok: Hvordan du Kommer i Gang og Hvilke Muligheter du Har

bitcoin lommebok

“PlussPenger’s hovedmål er å hjelpe våre lesere å forbedre sine økonomiske liv. Vi samarbeider med andre bedrifter som deler vår visjon. Noen av lenkene i dette innlegget kan være fra våre partnere. Det er slik vi tjener penger”.

Alle som ønsker å kjøpe, selge eller investere i Bitcoin må først åpne en Bitcoin lommebok. Du lurer kanskje på hva en Bitcoin lommebok er? Det er akkurat det det høres ut som. Det er et sted hvor du oppbevarer digital kryptovaluta, og kan sammenlignes med hvordan du oppbevarer kontanter i den vanlige lommeboken din.

Hvorfor trenger du den, og hvordan brukes den? Viktigst av alt – hvilke muligheter finnes, og hvilken er den aller beste?

Dette er valgmulighetene dine når du skal velge en Bitcoin lommebok:

maskinvare lommebøker

Hardware Wallets

varme lommebøker og online lommebøker

Hot Wallets eller Online Wallets

offline lommebøker for programvare

Offline Software Wallets

papir lommebøker

Paper Wallets

I denne artikkelen går vi gjennom valgmulighetene, samt fordeler og ulemper ved hver enkelt, og hvilken vi anbefaler. Når du har lest hele artikkelen vil du sitte igjen med mer kunnskap om temaet. Du vil også vite hvordan du holder dine hardt oppsparte Bitcoins trygge.

Hvorfor trenger du en Bitcoin lommebok?

La oss begynne med det grunnleggende: Bitcoin. Bitcoin er en valuta, akkurat som kontantene i den vanlige lommeboken din, men den kan ikke håndteres fysisk. Bitcoin er en linje med digitale koder (blokkjeden) som representerer verdi, og det er derfor ikke mulig å holde en ekte bitcoin. Spesielt interesserte kan forøvrig kjøpe samlemynter som representerer bitcoin, men disse har ingen verdi.

Når du har lært deg hvordan bitcoin fungerer er det relativt enkelt å tjene penger på det… Derfor er det viktig å holde dem trygge! Den private nøkkelen, eller “Private Key”-koden, er koden som er absolutt viktigst å holde trygg. Disse korresponderer med offentlige nøkler (“Public Key”). Det er helt nødvendig å beskytte den private nøkkelen din for å ivareta sikkerheten til dine Bitcoins.

En Bitcoin lommebok beskytter den private nøkkelen din, men den er også helt nødvendig for at du skal kunne kjøpe, selge og trade bitcoin- eller andre kryptovalutaer. Det er en av de første tingene du må kjøpe når du skal begynne å handle med hvilken som helst kryptovaluta.

Det finnes flere muligheter når du skal velge type Bitcoin lommebok. Hver enkelt har ulike grader av sikkerhet, fordeler og ulemper, og i noen tilfeller formål.

bitcoin lommebok

Hvordan ivareta sikkerheten din med Bitcoin

Vi skal se på valgmulighetene for eksisterende Bitcoin wallets og lære om altcoins (altcoins er ulike kryptovalutaer), men først tar vi for oss den største bekymringen vedrørende digitale lommebøker: hvordan ivaretar du sikkerheten din?

Å tjene penger på bitcoin er et svært godt alternativ dersom du ønsker å jobbe hjemmefra, men du må være forsiktig: Hvilken digital lommebok du velger vil ha stor innvirkning på nivået av sikkerhet du mottar. Det er større risiko for å bli hacket når du velger lommebøker på nett, eller offline software-lommebøker som oppbevares via en internettkonto, datamaskin eller mobil.

Hardware-lommebøker kan bli skadet, forsvinne eller bli stjålet hvis de ikke er godt nok sikret. Papirlommebøker er ikke varige, og kan også bli stjålet eller forsvinne.

Sikkerhet er alfa og omega hvis du har planer om å investere i Bitcoin eller å øke fortjenesten din. Her er noen tips du bør ha i bakhodet:

diversifisering

Diversifisering

Du bør ha mer enn én Bitcoin lommebok: Skaff deg én (eller to) Bitcoin lommebøker hvor du har et begrenset antall mynter tilgjengelig. Bruk disse til kjøp eller trading. Invester så i lommebøker med høyere sikkerhetsnivå hvor du oppbevarer et høyere antall Bitcoins. På denne måten unngår du å miste alle myntene dine, dersom en lommebok blir hacket.

kryptering

Kryptering

Krypter lommebøkene dine for å sikre dem ytterligere. Du finner lommebøker med kryptering på nett, og du kan kryptere hardware-lommeboken din. Du kan også kryptere datamaskinen din med brannmur. Aktiver tofaktorautentisering på lommebøkene dine for et enda høyere sikkerhetsnivå.

sikkerhetskopiering

Sikkerhetskopiering

Lag sikkerhetskopier av lommebøkene dine. Gjør det regelmessig, og pass særlig godt på de private nøklene dine! Dersom noe uforutsett skulle skje, kan du gjenopprette lommeboken din med en av sikkerhetskopiene. Du bør ha flere digitale kopier av nøklene dine, eventuelt kan kan du ha dem nedskrevet et sted.

begrenset tilgang

Begrenset tilgang

Lommebøkene dine bør ikke være synlig for andre. Ha derfor kun lommebøkene synlig når du er alene. Selv om det er usannsynlig at noen kommer til å kikke over skulderen din og huske alle de private nøklene dine, reduserer denne metoden risikoen for at du mister dine hardt oppsparte bitcoins.

divider

Det kan selvfølgelig skje at du på en eller annen måte mister dine bitcoins, akkurat som du kunne mistet dine egne penger. Det viktigste er å velge riktig Bitcoin lommebok, og bruke tilgjengelige sikkerhetstiltak for å holde myntene dine trygge.

Hvilke Bitcoin lommebøker du kan velge mellom

Nå skal vi ta en nærmere titt på ulike Bitcoin lommebøker! Vi tar for oss hver enkelt lommebok med fordeler og ulemper. Vi kommer også til å anbefale den lommeboken vi mener er best for deg. En Bitcoin lommebok er nødvendig for å kunne skaffe deg en ekstra inntekt med Bitcoin.

Varme lommebøker (lommebøker tilkoblet internett)

Du oppretter først en “hot wallet”/varm lommebok når du begynner med Bitcoin. En varm lommebok betyr bare at den er tilkoblet internett. Disse lommebøkene oppbevarer myntene dine på nett, og brukes som regel til transaksjoner. Noen varme lommebøker kan brukes på flere plattformer (PC-skrivebord og mobil), og de fleste tilbyr sikkerhetstiltak som f.eks. tofaktorautentisering.

De varme lommebøkene er de som er mest sårbare for hacking og tyveri, og det anbefales derfor ikke å oppbevare større mengder bitcoins i disse. De er derimot perfekte å bruke til regelmessige og daglige transaksjoner.

Hvordan oppbevarer du kontantene dine? Du bør bruke den varme lommeboken på samme måte som du bruker en vanlig lommebok. Du går vel ikke rundt med alle sparepengene dine i baklommen eller i veska?

Du har sannsynligvis likevel med deg nok penger til å f.eks. kjøpe mat, eller til andre mindre kostnader. De samme prinsippene gjelder for en Bitcoin lommebok. Oppbevar kun det beløpet du har planlagt å bruke i den, og gjem resten i en Bitcoin lommebok med høyere sikkerhetsnivå.

Våre anbefalinger:

bitcoin

Bitcoin Wallet er det mest åpenbare alternativet for deg som spesifikt ønsker å investere i bitcoin. Den har direkte tilkobling til bitcoin-nettverket, og er derfor et sikrere alternativ enn bruk av en tredjepart. Den er brukervennlig, og derfor et godt alternativ for nybegynnere. Bitcoin Wallet er tilpasset mobil, slik at du alltid har tilgang på din portefølje.

coinbase

Coinbase er en av de mest populære Bitcoin lommebøkene på markedet. Det er flere grunner til at Coinbase har blitt så populært. En av dem er at Coinbase er enkelt å bruke, samtidig som det er sikkert. Det er ikke begrenset til bitcoin, og lar deg handle med flere typer kryptovaluta. Coinbase er en svært god plattform å begynne med, dersom du ønsker å kjøpe Bitcoin eller andre altcoins, men også for å komme i gang med trading av kryptovaluta generelt.

blockchain

Blockchain.info er også en god Bitcoin lommebok for nybegynnere. Den har en brukervennlig plattform, og støtter flere typer kryptovaluta. Den krever dessverre ikke identifikasjon (selv om det er anbefalt), noe som svekker sikkerhetsnivået. Blockchain er en fin plattform for læring og eksperimentering for nybegynnere som akkurat har begynt å utforske kryptovaluta og bitcoin.

Kalde lommebøker (lommebøker som ikke er tilkoblet internett)

“Offline software”-lommebøker, skrivebords-lommebøker eller kalde lommebøker. Dette er lommebøker som ikke er tilkoblet internett. Denne typen Bitcoin lommebøker oppbevares på datamaskinen din. Lommeboken er tilgjengelig uten at du er tilkoblet nett, men den installeres som app med egen programvare. Den tilbyr likevel uavhengighet fra vekslingsplattformer på nett.

Du oppnår et høyere nivå av sikkerhet ettersom identiteten din, dataene og de private nøklene dine oppbevares direkte på PC-en din. Det er også mindre risiko for å bli utsatt for hacking, men du tilbys gjenoppretting dersom dette skulle skje. Noen skrivebords-lommebøker har også egne mobilapper.

Det er ikke en perfekt løsning. Det er fremdeles en programvare, selv om lommeboken er tilgjengelig uten internettilkobling. Du risikerer derfor å miste dine bitcoins hvis PC-en din infiseres med virus eller blir hacket. Det er også en sjanse for at du mister lommeboken din hvis PC-en blir så skadet slik at den ikke kan repareres.

Våre anbefalinger:

electrum

Electrum er en skrivebords-lommebok som er kompatibel med operatørsystemene til Linux, Mac og Windows. Den er privat, men også rask og brukervennlig for både nybegynnere og mer avanserte brukere. Den mest attraktive funksjonen er at den tilbyr støtte for hardware-lommebøker slik at du kan lage sikkerhetskopier av lommeboken din. I tillegg tilbyr den en gjenopprettingsprosess for eventuelle nødsituasjoner.

exodus

Exodus er et svært godt alternativ for skrivebords-lommebøker som støtter flere typer kryptovaluta. Den har mange sikkerhetsfunksjoner og personverntiltak. Det er også gratis. Ikke bare kan du administrere porteføljen din, men den kan også veksle kryptovaluta.

mycelium

Mycelium er kun tilgjengelig på mobil, og støtter foreløpig bare bitcoin. Den mangler skrivebordsfunksjoner og har et oppsett som er lite brukervennlig for nybegynnere, noe som gjør det til et mindre attraktivt alternativ. Til gjengjeld har den flere interessante funksjoner og valgmuligheter for de som føler seg bekvemme med å administrere Bitcoin-porteføljen fra mobil.

Hardware-lommebøker

bitcoin lommebok

Vi anbefaler å investere i en hardware-lommebok med høyt sikkerhetsnivå, dersom planen din er å anskaffe en betydelig Bitcoin-portefølje. Hardware-lommebøker er spesifikke eksterne lagringsstasjoner som lar deg oppbevare dine Bitcoins uten nett. Denne metoden kalles kald lagring.

For å få tilgang på lommeboken må den plugges i enten en PC eller en mobil enhet, akkurat som en minnepenn eller en ekstern harddisk. Derfra kan du overføre noen av midlene dine til en nettilkoblet Bitcoin lommebok når det trengs, og så plugger du den ut igjen når du er ferdig.

En hardware-lommebok kan være en ekstern harddisk, men det finnes hardware-lommebøker som er spesifikt utformet for lagring av bitcoin og andre typer kryptovaluta. Det koster rundt 900 kr for hver lommebok, men det er verdt pengene med tanke på sikkerheten som følger med.

Den største fordelen er faktisk at det er et av de sikreste alternativene når du skal velge en Bitcoin lommebok. Det er imidlertid en risiko for at den pådrar seg bruksskader, forsvinner eller blir stjålet. Pass derfor godt på din hardware-lommebok!

Våre anbefalinger:

legder

Dette er en populær Bitcoin lommebok blant brukerne. Den er et trygt og rimelig alternativ, med mye å tilby. Den kan sammenlignes med en USB-disk med skjerm som brukes til å bekrefte transaksjonene, og tilbyr både tofaktorautorisering og PIN-kode. Ledger Nano er et svært godt og trygt valg for de som er ute etter en bærbar Bitcoin lommebok, som både er sikker og diskret.

trezor

Trezor er et annet populært og trygt alternativ for hardware-lommebøker. Trezor er dyrere enn Ledger Nano, men det er ikke mye prisforskjell på investeringene. Den er også kompatibel med noen kalde lommebøker, dersom du ønsker et trygt alternativ for sikkerhetskopiering.

keepkey

KeepKey er et nyere alternativ enn Ledger Nano og Trezor, og også  et veldig sikkert alternativ. Hardware-enheten i seg selv er utformet med større skjerm enn det Ledger Nano har. På bakgrunn av dette tilbyr den noen sikkerhetsalternativer som de to andre ikke har.

Papirlommebøker

Dersom du ønsker et annet sikkert alternativ for en Bitcoin lommebok med mulighet for kald lagring, bør du vurdere en papirlommebok. En papirlommebok er bokstavelig talt en utskrift av lommeboken din. På hvilken måte er dette sikkert? Det kan være komplisert å sette den opp, men det er en svært diskrèt måte å oppbevare lommeboken din på ettersom filene verken kan ødelegges eller hackes.

Husk bare at denne typen Bitcoin lommebok er veldig sårbar, da den faktisk er laget av papir. Om du likevel velger å gå for dette alternativet, bør du sørge for å oppbevare lommeboken vanntett, brannsikret og forseglet. Sist, men ikke minst må du passe på at du ikke mister den! Dersom papirlommeboken havner i feil hender, får de enkelt tilgang til dine bitcoins.

Våre anbefalinger:

bitcoin paper wallet

Dette er et svært brukervennlig alternativ for de som velger å gå for en papirlommebok. Det er gratis å opprette en standard papirlommebok, men det tillegges ekstrakostnader hvis du velger ekstra sikkerhetsfunksjoner. Lommebokens støttefunksjoner hjelper deg dersom du opplever problemer når du skal opprette den.

bitaddress

BitAddress er noe mer avansert å bruke dersom du aldri har satt opp en papirlommebok før. Den er heller ikke like intuitiv som en lommebok fra BitcoinPaperWallet, men den lar deg opprette lommeboken på egenhånd. Det er viktig at du setter deg godt inn i hvordan en papirlommebok fungerer, før du begynner å bruke en.

Konklusjon: Vår nr. 1 anbefaling for deg

Sånn! Nå har du fått oversikt over hva en Bitcoin lommebok er, og hvordan du bruker den. Det er riktignok mye å velge mellom når du skal anskaffe deg en Bitcoin lommebok, og det kan være forvirrende å finne ut hvilken som er best for deg.

bitcoin

For å best kunne ivareta sikkerheten til midlene og investeringene dine, anbefaler vi at du kjøper en hardware-lommebok som ikke er tilkoblet nett, f.eks. Ledger Nano. Du må anskaffe deg en nettilkoblet lommebok for å kunne utføre transaksjoner, men det frarådes å benytte disse til oppbevaring over lengre tid. Dersom du skal bruke kryptovaluta i dine neste investeringer, bør du holde deg på den sikre siden og kjøpe det tryggeste alternativet for lagring som er tilgjengelig på markedet!

Vårt pro-tips: Vi anbefaler at du tar på deg oppgaver i bytte mot bitcoins, dersom du ønsker å fylle opp lommeboken din, og ønsker et alternativ til å kjøpe bitcoins. Disse oppgavene kan være f.eks.: teste apper, fylle ut spørreundersøkelser og besøke nettsider.

Det beste alternativet for deg er basert på hva du ønsker å gjøre med bitcoins, størrelsen på beholdningen din og hvilket behov du har for sikkerhet. Det har ingen betydning om du er nybegynner eller en av de mange bitcoin-millionærene – det viktigste er at du passer på dine bitcoins!

Vi har gitt deg et sammendrag av mulighetene du har, og det er nå opp til deg å vurdere hvilken Bitcoin lommebok som passer deg best, og hvor langt du er villig til å gå for å forsikre din fremtidige bitcoin-formue.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Scroll to Top