Tjen penger som frilanser

tjene penger på nett

Vanskelighetsgrad:

tjene penger på nett

Tidsinnsats:

tjene penger på nett

Inntjeningspotensiale:

tjene penger på nett

Gjennomsnittlig timelønn

kr.

Plusspenger score:

En utfordrende men god måte å tjene penger på hos Plusspenger.no.

For skribenter, designere og IT utviklere er erfaring essensielt for å få de kuleste jobbene. Denne erfaringen kommer ofte i form av ubetalte praksisplasser, ved å være en muldvarp, eller ved ugunstige arbeidstider. Det finnes en fin måte å få erfaring og tjene ekstra penger samtidig: ved å være en frilanser.

Frilansjobbing er en glimrende måte å sprite opp CV-en din på og i motsetning til andre jobber vil du selv ha kontroll over din egen arbeidstid. Videre kan du med det rette prosjektet ha muligheten til å tjene betydelig mer ved å jobbe som frilanser.

På hvilke områder kan man jobbe som frilanser?

Dette er antageligvis den enkleste og mest opplagte formen for frilansarbeid om du har gode språklige kunnskaper.

Dette kan inkludere mange forskjellige typer jobber. Du kan bli bedt om å skrive artikler, skyggeforfatte komplette e-bøker, skrive produktbeskrivelser for nettbutikker eller lage publiseringer for forskjellige sosiale medier.

Dersom du er vel bevandret i et fremmedspråk, er oversettelser et annet opplagt valg. Spesielt hvis det er et annet språk enn engelsk da konkurransen her kan være betydelig mindre tøff.

Frilansarbeid med tekster fungerer for personer som har kontroll over grammatikk og elsker å lære nye ting – uavhengig av viktighet. Du vet selvsagt ikke temaet for tekstene, så plutselig får du utvidet kunnskapen din om binære opsjoner eller hundemat.

Dette området krever selvsagt at du er veldig kreativ, men også at du har det rette utstyret for digital design (siden det er ikke er sannsynlig at du møter kundene dine ansikt til ansikt).

Som frilanser innen grafisk design får du mulighet til å designe logoer for oppstartsfirmaer, animerte filmer, PowerPoint presentasjoner eller kanskje til og med lage annonser til aviser eller blader.

Programmerere er hjernene bak IT-systemene vi bruker hver dag. De utfører programmeringen av nettsteder og apper så de er effektive og brukervennlige, noe som ofte krever lange kodesnutter.

I tillegg til faktisk programmering kan du også tilby IT støtte. Dette vil typisk omfatte å hjelpe firmaer utføre søkemotor optimalisering for å gjøre dem mer synlig for kunder. Statistisk analyse og database administrasjon er også vanlige freelance jobber på dette området.

Dette er populært arbeid i frilansindustrien så vær forberedt på omfattende konkurranse! En vanlig oppgave er transkripsjon hvor du skriver ned opptak fra samtaler, intervjuer eller annet.

Du kan også jobbe som deltids personlig assistent, hvor du jobber hjemmefra ved å holde oversikt over din arbeidsgivers avtaler, tar telefonen, utfører reisebestillinger eller enkle undersøkelser.

Fordeler og ulemper ved frilansarbeid

 • F: Du er din egen sjef og kan styre din egen arbeidstid som det passer deg best.
 • U: Det krever masse selvdisiplin å ikke sove en time ekstra om morgenen. Og det kan være fristende å droppe arbeidet for å se siste episode av Game of Thrones.
 • F: Du bestemmer selv når du skal ha pause og har på denne måten en god mulighet til å stikke ut en tur i løpet av dagen.
 • U: Selv om du ikke har en sur sjef som passer på at du gjør jobben din, har du likevel kunder som venter på et produkt. Pass på å holde fokus og ikke la deg distrahere slik at du ikke rekker tidsfrister
 • F: Du bestemmer selv hvilke jobber du vil ta og hvilke du sier nei til. Hvis du blir tilbudt en jobb som er for komplisert eller rett og slett ikke betaler godt nok, er du i din fulle rett til å si nei til den.
 • U: Men husk på at det vil være hard konkurranse om de beste jobbene, så du må ikke være alt for kresen heller.
 • F: Frilansere jobber med folk fra hele verden
 • U: Men du risikerer også å ha møter med kunder kl. 3 om natten hvis du samarbeider med folk fra f.eks. Australia eller USA
 • F: Hvis du får opparbeidet deg et godt rykte er det gode muligheter for å tjene gode penger.
 • U: Du må kunne leve med en ustabil inntekt og dessuten ha mot til å ordne alt som har med skatten din å gjøre selv.

Hvis du som frilanser vil unngå å bli helt utbrent foran datamaskinen hjemme i stuen, så er det en god idé å bytte arbeidssted av og til. Du kan for eksempel ta regelmessige pauser, jobbe på biblioteket, på en café eller andre steder du kan finne roen og arbeide. På den måten vil du forhåpentligvis holde energien og kreativiteten oppe.

Hvor mye kan man tjene?

Tjen penger som frilanserSom frilanser er det to måter du kan få betalt – du kan enten få betalt per time eller per jobb. Et av problemene med å jobbe som freelance på internett er at du konkurrerer med folk over hele verden. Det kan være vanskelig, om ikke umulig å konkurrere med priser fra utviklingsland. Så, for å få en inntekt som du faktisk kan overleve på i Norge, må du overbevise folk gjennom annonsen at du er den beste for akkurat denne jobben. Før du presenterer et tilbud til en potensiell kunde, tenk godt gjennom det – hvor lang tid vil det ta og hvor mye ønsker du å tjene per time Om du har eksepsjonelle egenskaper på et eller annet område, vil du ofte kunne be om en noe høyere pris. Vær realistisk! Du ønsker ikke å skremme bort kunder med priser som er helt borti natten. Det kan være. Vær oppmerksom på at frilansbyråer tar en andel av overskuddet ditt for å finne jobber for deg. Sjekk derfor hvilke avgifter du må betale og legg disse til prisen du tilbyr kunden. Gå aldri med på å gå utenom frilansbyrået, siden dette gjør det lettere for kunden å sno seg unna betalingen etter at de mottar produktet.

5 freelance nettsteder for å få deg i gang

Flere nettsteder der ute hjelper freelancere og kunder å finne hverandre. Noen dekker et stort utvalg av tjenester, mens andre spesialiserer seg på et område. Plusspengeret.no har funnet 5 som definitivt er verdt å prøve.

Dette nettstedet regnes som det største nettstedet for frilansere og har flere tusen brukere. Designet er brukervennlig og du får masse informasjon om hva de forskjellige jobbene går ut på. Konkurransen på dette nettstedet kan være tøff, spesielt når du forsøker å få din første jobb. Med en gang du har hatt noen kunder som har gitt deg gode tilbakemeldinger blir profilen din snart mer ettertraktet.

Fordeler: Siden har et sikkerhetssystem som gjør at kunden må betale før du starter jobben. Pengene fryses på nettstedet inntil du leverer arbeidet og de vil kun bli frigitt når begge parter er enige om det. På tidspunktet pengene frigis tar nettstedet seg betalt 8,75% i avgifter.

Ulemper: Noen kunder forventer urealistiske mengder arbeid utført nesten gratis. Bare ignorer disse tilbudene og vær sikker på å få betalt i forhold til jobben du utfører.

Dette nettstedet fra 2003 fokuserer hovedsakelig på timearbeid. Dette kan være en spesiell fordel om du er usikker på hvor lang tid arbeidet vil ta, siden du alltid kan stole på at du får betalt for timene du jobber på prosjektet.

Siden dette nettstedet ble startet har det blitt opprettet mer enn 2,6 millioner jobber, så det burde være nok muligheter til å finne noe å gjøre der.

Fordeler: Du kan stole på at du får betaling for alt arbeidet du gjør.

Ulemper: Urimelige gebyr! Hver gang du avslutter en jobb tar nettstedet 13% av det du tjene

Brukervennlig nettsted som lar deg logge inn med din Facebookprofil. Per i dag har du mulighet til å legge inn 20 ferdigheter som nettstedet bruker for å finne passende jobber for deg.

Fordeler: Til forskjell fra andre frilansnettsteder, har du på freelancer.co.uk mulighet til å se hva andre byr på jobbene, noe som gjør det enklere for deg å være konkurransedyktig.

Ulemper: Urimelige avgifter! Hver gang du avslutter en jobb tar nettstedet 13% av hva du tjener.

Dette er et britisk nettsted hvor du ser nøyaktig hva kunden er villig til å betale for hver jobb. Det er ikke uvanlig å finne jobber som betaler veldig bra her.

Fordeler: Du betaler 15% gebyr for de første 175 pund du tjener hver måned. Etter det, tar nettstedet kun 3,5% av videre inntekter. Det er en god motivasjon til å ta på deg en ekstra jobb!

Ulemper: Til forskjell fra andre frilansnettsteder hvor du kan søke etter jobber så snart du har opprettet en profil, må du hos PeoplePerHour også fylle ut en søknad.

Det siste nettstedet vi synes det er verdt å nevne er Fiverr. Dette nettstedet er litt annerledes og det tilbyr masse muligheter for å være kreativ. Stort sett tilbyr nettstedet en tjeneste for 5 $. Eksempler er –

 • Jeg lager en filmtrailer for 5 $
 • Jeg lager en voiceover på 100 ord på norsk for 5 $
 • Jeg oversetter 500 ord fra engelsk til norsk for 5 $

Dette nettstedet er for mer alternative jobber så du bør gjerne navigere gjennom siden for inspirasjon før du lager dine egne tilbud.

Det beste alternativet er å tilby dine tjenester for 5 $ og så legge til ekstra kostnader for alt ekstraarbeid. Hvis du for eksempel tilbyr en 100-ord voiceover for 5 $ blir prisen selvfølgelig 10 $ for 200 ord, etc. Les også: “Tjen penger på Fiverr“.

Fordeler: Dette nettstedet tillater at du er veldig kreativ.

Ulemper: Siden gebyret til nettsiden er hele 20%, får du kun 4 $ inn på kontoen din for en jobb du får betalt 5 $ for å gjøre.

5 tips for en bra profil

I tillegg til individuelle søknader du sender ut til potensielle kunder må du også passe på å ha en fengende profil. På profilen ønsker kunder å finne en introduksjon, kommentarer fra tidligere kunder, og kanskje noen eksempler på tidligere.

Ta deg tid til å lage en omfattende profil! Din profil betyr ofte mer for kunden enn det søknaden din gjør.

Til forskjell fra mange andre steder bør du absolutt ikke være redd for å slå deg selv på brystet. List opp alle dine tidligere arbeidsgivere og arbeidsoppgaver – ingenting er for lite til å nevnes. Har du anbefalinger fra din forrige arbeidsgiver, ikke nøl med å ta med noen bra utdrag derfra.

I starten av din frilanskarriere er det ekstremt viktig å sørge for at kunder legger igjen en vurdering av arbeidet ditt etter hver jobb. Den vanskeligste tiden å få jobber er i løpet av den første perioden, men med en gang du har en håndfull 5-stjerners vurderinger blir det enklere.

Ja, det kan være irrelevant profesjonelt at du er en akkreditert pianist eller har løpt maraton, men du bør kanskje nevne det likevel. De fleste kunder vil sette pris på litt personlighet, så det kan definitivt ikke skade.

Siden du sannsynligvis ikke vil treffe mange av kundene (om noen) personlig, kan det være vanskelig for dem å verifisere din identitet. Heldigvis tar de fleste frilansnettsteder seg av dette ved å sjekke kvalifikasjoner og lokasjon. Med en gang du har gjort dette får du et stort tydelig symbol ved siden av din profil, som tar seg bra ut i jakten på oppdrag. Du bør også vurdere å ta tester innenfor ditt kompetanseområde, som en 40-minutters test på Photoshop, dine programmeringsferdigheter, redigering eller staving. Etter at du har tatt disse testene vil resultatet dukke opp på profilen din – og hvem vet, kanskje får du et perfekt resultat?

Med tanke på hvor mange profiler kundene klikker gjennom, så bør du ikke skrive en komplett biografi. Selvsagt bør du inkludere alt som er relevant, men skriv kort så kunden raskt og enkelt kan få en oversikt.

En siste ting du ikke bør glemme når du oppretter profilen er å sjekke den for feil. Spesielt om du søker etter tekstarbeid er de utrolig viktig å ikke ha tåpelige feil, skrivefeil, etc. Det ser absolutt ikke bra ut! Sjekk en ekstra gang før du klikker på ‘lagre’.

Få jobben

Du har opprettet en profil, siktet deg inn på dine frilansområder og du har en viss ide om hvor mye du vil ta betalt. Men hva nå? Hvordan blir det DEG og ikke noen andre som får den jobben? Her er fire måter å gjøre seg bemerket på.

Med en gratis profil vil det ofte være begrenset hvor mange tilbud/søknader du kan sende ut hver måned. Jo flere tilbud/søknader du sender ut, dess større er sjansene for å få landet en jobb. Sjekk hva en oppgradering av profilen vil koste – som oftest er det verdt investeringen.

Velg jobber med en lang og detaljert beskrivelse – dette gir deg mulighet til å skrive en personlig søknad hvor du viser at du har lest nøye gjennom og forstått detaljene om jobben. Ikke nøl med å stille spørsmål hvis noe ikke er helt klart for deg. Dette viser også engasjement og interesse.

Du kan velge å betale 1,5 € ekstra for å få søknaden din flyttet til toppen av søknadsbunken. Dette kan være en god ide for ettertraktede jobber så ikke søknaden din blir liggende langt nede i bunken. Statistisk sett velges disse søknadene oftere enn andre, så pengene du bruker vil ofte være en god investering.

Den største tabben du kan gjøre er å opprette en standardsøknad og sende til alle potensielle kunder. Kundene kan lett skille ut en generisk søknad fra en personlig en og de vil alltid få lav prioritet. Bruk derfor tiden til å vurdere annonsen først før du skriver en personlig søknad. Kundene setter pris på engasjementet og den personlige innsatsen.

Dine betalingsvalg

Så snart du er ferdig med en jobb trenger du selvsagt å få betalt. Det er flere mulige valg for å gjøre dette, hver med sine fordeler og ulemper:

Paypal er kjapt og greit, men du betaler uheldigvis for å veksle dollar til kroner. Det er likevel fortsatt det beste valget og det er 100% sikkert og ganske brukervennlig.

Noen nettsteder tilbyr direkte overføring til bankkonto. Det høres enkelt ut, men sjekk alltid hva slags gebyrer du blir belastet for en transaksjon – det kan raskt bli dyrt!

Noen nettsteder tilbyr direkte overføring til bankkonto. Det høres enkelt ut, men sjekk alltid hva slags gebyrer du blir belastet for en transaksjon – det kan raskt bli dyrt!

Feil du bør unngå og ting du bør huske på

Som en frilanser er du definitivt ikke fritatt for å betale skatt med mindre du er et geni på bokføring. Dette kan være et bra tidspunkt å søke råd fra en regnskapsfører.

Hold alltid øye med kunden

De fleste frilansnettsteder har et system for å sikre at du får betalt, men du bør likevel holde øye med avtalen: nøyaktig hva går jobben ut på? Hvor lang tid vil du bruke på den? Hvor mye vil du tjene på jobben? Vær sikker på at du alltid er 100% sikker på alle disse tre tingene før du starter jobben.

Det høres opplagt ut, men det vil alltid finnes jobber som balanserer på grensen mellom lovlig og ulovlig. Om du er i tvil, er det bedre å si den fra deg enn å risikere problemer.

Selv om det virker som en bra ting å sende en liten «prøve» på arbeidet ditt, er det ikke lov på mange nettsteder. Foreslå heller å gjøre en «prøvejobb» som hverken er omfattende eller kostbar, hvor kunden kan vurdere etterpå om han/hun ønsker å fortsette å jobbe med deg.

Du kan komme borti tilbud om deler av overskuddet fra en kundes hjemmeside som betaling. Aksepter aldri denne typen tilbud! I 99% av tilfellene er ikke dette annet enn svindel og du vil sjelden være i stand til å få tak i dem når jobben er ferdig.

Har du fått et godt oppdrag med god betaling? Hvorfor ikke tilby kunden 5 til 10 % avslag på neste jobb om de bestiller av deg igjen innen en uke? Kundene elsker et bra kjøp og det sparer deg for ulempen med å finne mer arbeid. I tillegg må du passe på at du får kundene til å gi deg en bra tilbakemelding når jobben er fullført siden dette gjør det enklere for deg å få nye kunder.

Spesielt med e-bøker og forskjellige design kan det være en bra forbedring for ryktet ditt å få navnet ditt på det. Kunden beholder fortsatt opphavsretten på arbeidet ditt, kun noen få vil la deg få navnet ditt på produktet – men det skader ikke å spørre.

Siden du sannsynligvis aldri møter kundene dine ansikt til ansikt, er Skype og Dropbox gode verktøy for å dele dokumenter og kommunisere med kundene. Pamela add-on for Skype lar deg til og med ta opp og lagre samtaler for senere bruk. Om du blir en seriøs frilanser er det definitivt verdt å sjekke ut Trello og Basecamp også.

Hvis du har kommet hele veien gjennom denne guiden, bør du være godt forberedt til å starte ditt frilanseventyr. Lykke til!