Tjen penger som freelancer – Den store guiden

By 11. October 2015Tjene penge

Tjen penger som freelancer

Nettverk:

Nettverk

Beskrivelse:

Beskrivelse

Inntjeningsmulighet:

Inntjeningsmulighet

Gjennomsnittlig timefortjeneste

0
kr.

Inntjeningsmulighet:

En utfordrende men god måte å tjene penger på hos Plusspenger.no.

For skribenter, designere og IT utviklere, er erfaring essensielt for å få de kuleste jobbene. Uheldigvis kommer ofte denne erfaringen i form av ubetalte praksisplasser, ved å være en muldvarp, eller ved umulige arbeidstider. Det er en måte, derimot, som du kan få erfaring og tjene ekstra penger samtidig: ved å være en freelancer.

Freelance jobbing er en glimrende måte å sprite opp CV-en din på, og i motsetning til andre inngangsnivå jobber vil du selv ha kontroll over din egen arbeidstid. Videre, med det rette prosjektet, vil du ha muligheten til å tjene en betydelig høyere inntekt ved å jobbe som freelancer.

Så, på hvilke områder kan man jobbe freelance?

Tekst arbeid

Dette er antageligvis den enkleste og mest opplagte formen for freelance arbeid om du har språklige kunnskaper.

Dette inkluderer mange forskjellige typer jobber. Du kan bli bedt om å skrive artikler, skyggeforfatte komplette e-bøker, skrive produktbeskrivelser for online butikker eller lage publiseringer for forskjellige sosiale medier.

Videre, om du er vel bevandret i et fremmed språk, er oversettelser et annet opplagt valg. Spesielt hvis det er et annet språk enn engelsk da konkurransen her kan være betydelig mindre tøff.

Freelance arbeid med tekster fungerer for personer som har kontroll over grammatikken sin og elsker å lære nye ting – uavhengig av viktighet. Du vet selvsagt ikke temaet for tekstene, så plutselig får du utvidet kunnskapen din om binære opsjoner eller hundemat.


Grafisk design

Dette området krever selvsagt at du er veldig kreativ, men også at du har det rette utstyret for digital design (siden det er usannsynlig at du møter kundene dine ansikt til ansikt).

Som freelancer med grafisk design, får du mulighet til å designe logoer for oppstartsfirmaer, animerte filmer, PowerPoint presentasjoner eller kanskje til og med trykke annonser for aviser eller blader.


Programmering og IT

Programmerere er hjernene bak IT vi bruker hver dag. De håndterer programmeringen bak nettsteder og apper så de er effektive og brukervennlige, noe som ofte krever lange kodesnutter.

I tillegg til faktisk programmering kan du også tilby IT støtte. Dette vil typisk omfatte å hjelpe firmaer utføre søkemotor optimalisering for å gjøre dem mer synlig for kunder. Statistisk analyse og database administrasjon er også vanlige freelance jobber på dette området.


Assistent arbeid

Dette er populært arbeid i freelance industrien så vær forberedt på omfattende konkurranse! En veldig vanlig oppgave er transkripsjon hvor du skriver ned opptak fra samtaler, intervjuer eller annet.

Du kan også jobbe som deltids personlig assistent, hvor du jobber hjemmefra ved å holde oversikt over din arbeidsgivers avtaler, tar telefonen, håndterer reisebestilling eller utfører enkle undersøkelser.

Fordele og ulemper ved freelance arbejde

 • F: Du er din egen chef og kan egenrådigt vælge dine arbejdstider, som det nu passer dig bedst.
 • U: Men det kræver masser af selvdisciplin ikke at sove den ekstra time om morgenen og lige skifte arbejdet ud med det sidste afsnit af Games of Thrones.
 • F: Du bestemmer selv hvornår du holder pause og har på den måde god mulighed for at kunne smutte en tur ud og se vennerne.
 • U: Men selvom du ikke bliver pisket af en sur chef, så har du stadig kunder at tage dig af. Pas på ikke at give dig selv for mange distraktioner, så du kan komme til at overskride deadlines.
 • F: Du bestemmer selv hvilke job du vil tage, og hvilke du takker nej til. Bliver du tilbudt et job, som er for kompliceret, eller som simpelthen ikke betaler godt nok, er du i din fulde ret til at afvise det.
 • U: Men husk på at de gode jobs vil have stor konkurrence, så det nytter heller ikke at være alt for kræsen.
 • F: Freelancers arbejder med folk fra hele verden
 • U: Men du risikerer også at have møder med kunder kl. 3 om natten, hvis du samarbejder med folk fra f.eks. Australien eller USA
 • F: Hvis du får opbygget dig et godt ry, er der god mulighed for at tjene seriøse penge.
 • U: Men du skal kunne leve med en ustabil indkomst og desuden have mod på at ordne alt dit skattearbejde selv.

Hvis du som freelancer vil undgå at brænde helt sammen foran computeren hjemme i stuen, så er det en god idé regelmæssigt at få udskiftet sceneriet. Du kan f.eks. bryde dit arbejde op i overkommelige bidder og så tage tørn på biblioteket, på en café eller andre steder du kan finde ro til at arbejde. På den måde vil du forhåbentlig kunne holde energien og kreativiteten oppe.

Hvad kan man tjene?

Som freelancer har du to betalingsmuligheter – Du kan enten ta betalt per time eller ta betalt et bestemt beløp for hver jobb.

Uheldigvis, som en internett freelancer konkurrerer du med folk over hele verden, og det kan være vanskelig, om ikke umulig, og konkurrere med priser fra utviklingsland. Så, for å få en inntekt som du faktisk kan overleve for i Norge, må du overbevise folk gjennom annonsen at du er den eneste for denne jobben.

Tjen penger som freelancerFør du presenterer et tilbud til en potensiell kunde, tenk virkelig gjennom det – hvor lang tid vil det ta og hvor mye ønsker du å tjene per time?

Om du har eksepsjonelle egenskaper på et eller annet område, vil du ofte kunne ta betalt en noe høyere pris. Men, vær realistisk! Du ønsker ikke å skremme bort kunder med priser som er helt borti natta. Det kan være en fordel å sjekke markedet og se hva andre tar betalt for noenlunde samme type arbeid.

Vær oppmerksom på at freelance byråer tar en andel av overskuddet ditt for å finne jobber for deg. Sjekk derfor hvilke avgifter du må betale og legg disse til prisen du tilbyr kunden. Gå aldri med på å omgå freelance byrået, da dette gjør det lettere for kunden å sno seg unna betalingen etter at de mottar produktet.

5 freelance nettsteder for å få deg i gang

Flere nettsteder der ute hjelper freelancere og kunder å finne hverandre. Noen dekker et stort utvalg av tjenester, mens andre spesialiserer seg på et område. Plusspengeret.dk har funnet 5 som definitivt er verdt å prøve.

Elance.com

Dette nettstedet regnes som det største freelance nettstedet og har flere tusen brukere. Designen er brukervennlig og du får masse informasjon om hva de forskjellige jobbene går ut på. Konkurransen på dette nettstedet kan være tøff, spesielt når du forsøker å få din første jobb, men med en gang du har hatt noen kunder som har gitt deg gode vurderinger blir profilen din snart mer ettertraktet.

Fordeler: Siden har et sikkerhetssystem som tvinger kunden til å betale før du starter jobben. Pengene fryses på nettstedet inntil du leverer arbeidet, og de vil kun bli frigitt når begge er enige om at de blir det. På tidspunktet pengene frigis tar nettstedet seg betalt 8,75% i avgifter.

Ulemper: Noen kunder forventer urealistiske mengder arbeid utført for nesten ingen penger. Bare ignorer disse tilbudene og vær sikker på å få betalt i forhold til jobben du utfører.


Upwork.com

Dette nettstedet fra 2003 fokuserer hovedsakelig på timearbeid. Dette kan være en spesiell fordel, om du er usikker på hvor lang tid arbeidet vil ta, da du alltid kan stole på at du får betalt for timene du jobber på prosjektet.

Siden dette nettstedet ble startet har det blitt opprettet mer enn 2,6 millioner jobber, så det burde alltid være mye arbeid å gjøre der.

Fordeler: Du kan stole på at du får betaling for alt arbeidet du gjør.

Ulemper: oDesk tar høye avgifter, så vær klar for å betale 10% av alt du gjør.


Freelancer.co.uk

Brukervennlig nettsted som lar deg logge inn med din Facebook profil. Per i dag har du mulighet til å legge inn 20 av dine ferdigheter som nettstedet bruker for å finne passende jobber for deg.

Fordeler: Til forskjell fra andre freelance nettsteder, har du på freelancer.co.uk mulighet til å se hva andre byr på jobbene, noe som gjør det enklere for deg å være konkurransedyktig.

Ulemper: Urimelige avgifter! Hver gang du avslutter en jobb tar nettstedet 13% av hva du tjener.


PeoplePerHour.com

Dette er et britisk nettsted hvor du ser nøyaktig hva kunden er villig til å betale for hver jobb. Videre er det ikke uvanlig å finne jobber som betaler veldig bra.

Fordeler: Måten avgiftssystemet deres fungerer er at du betaler 15% for de første 175 pund du tjener hver måned. Etter det, tar nettstedet bare en avgift på 3,5% av videre inntekter. Det er en god motivasjon til å ta på deg en ekstra jobb!

Ulemper: Til forskjell fra andre freelance nettsteder hvor du kan søke etter jobber så snart du har opprettet en profil, må du hos PeoplePerHour også fylle ut en søknad.


Fiverr.com

Et siste nettsted verdt å nevne er Fiverr. Dette nettstedet er litt annerledes og det tilbyr masse muligheter for å være kreativ. Stort sett tilbyr nettstedet en tjeneste for $5. Eksempler er –

 • Jeg lager en film trailer for $5
 • Jeg lager en voiceover på 100 ord på Norsk for $5
 • Jeg oversetter 500 ord fra engelsk til Norsk for $5

Dette er stedet for mer alternative jobber så du kan navigere gjennom stedet for inspirasjon før du oppretter dine egne tilbud.

Det beste alternativet er å tilby dine tjenester for $5 og så legge til ekstra kostnader for alt ekstra arbeid. For eksempel, hvis du tilbyr en 100-ord voiceover for $5, prisen blir da selvfølgelig $10 for 200 ord, etc. Les også: “Tjen penger på Fiverr“.

Fordeler: Dette nettstedet tillater at du er veldig kreativ.

Ulemper: Siden de påkrevde avgiftene er hele 20%, hvis du tar betalt $5, får du kun 4 inn på kontoen din.

5 tips til den gode freelancer profil

FI tillegg til individuelle søknader du sender ut til potensielle kunder må du også passe på å ha en fengende profil. På profilen ønsker kunder å finne en introduksjon, kommentarer fra tidligere kunder, og kanskje noen prøver på arbeidet ditt.

Ta deg tid til å lage en omfattende profil! Din profil betyr ofte mer for kunden enn søknaden din gjør.

1. Det er ok å skryte!

Til forskjell fra mange andre steder bør du absolutt ikke skjule dine glitrende sider under en busk. List opp alle dine tidligere arbeidsgivere og arbeidsoppgaver – ingenting er for uviktig til å nevnes. Har du anbefalinger fra din forrige arbeidsgiver, ikke nøl med å ta med noen bra utdrag derfra.


2. Få gode vurderinger

II starten av din freelance karriere er det ekstremt viktig å sikre at kunder legger igjen en vurdering av arbeidet ditt etter hver jobb. Den tøffeste tiden å få jobber er i løpet av de første få ukene, men med en gang du har en håndfull 5-stjerners vurderinger blir det enklere.


3. Prat om deg selv

Ja, det kan være irrelevant profesjonelt at du er en akkreditert pianist eller har løpt maraton, men du bør kanskje nevne det likevel. De fleste kunder vil sette pris på litt personlighet, så det kan definitivt ikke skade.


4. Bli verifisert

Siden du sannsynligvis ikke vil treffe mange av kundene (om noen) personlig, kan det være vanskelig for dem å verifisere din legitimitet. Heldigvis tar de fleste de fleste freelance nettsteder seg av dette ved å sjekke kvalifikasjoner og lokasjon. Men en gang du har gjort dette får du et stort fett avsjekk ved siden av din profil, som uten tvil ser bra ut for kundene. Du bør også vurdere å ta tester på ditt freelance område, som en 40-minutters test på Photoshop, dine programmeringsferdigheter, editering eller staving. Etter at du tar denne testen vil resultatet dukke opp på profilen din – og hvem vet, kanskje får du perfekt resultat?


5. Vær konsis

Med tanke på hvor mange profiler kjøperne klikker gjennom, så bør du nok helst ikke skrive en komplett autobiografi. Selvsagt bør du inkludere alt relevant, men skriv kort så kjøperen raskt og enkelt kan få en oversikt.

En siste ting du ikke bør glemme når du oppretter profilen er å sjekke den for feil. Spesielt om du leter etter tekstarbeid kan ikke viktigheten av å ikke ha tåpelige feil, skrivefeil, etc, understrekes godt nok. Det ser absolutt ikke bra ut! Så sjekk en ekstra gang før du klikker på ‘lagre’.

Få jobben

Du har opprettet en profil, silt ut dine freelance områder og du har en viss ide hva du vil ta betalt for arbeidet ditt. Men hva nå? Hvordan vil det bli DEG og ikke noen andre som får den jobben? Her er fire måter å gjøre deg bemerket på.

1. Invester i profiler

Typisk vil en gratis profil bare tillate deg å sende et begrenset antall søknader per måned. Det er selvsagt at jo flere søknader du sender ut, jo større er sjansene for å få en jobb. Så sjekk hva en oppgradering av profilen vil koste – som oftest er det verdt investeringen.


2. Velg dine jobber

Velg jobber med en lang og detaljert beskrivelse – dette gir deg mulighet til å skrive en personlig søknad hvor du viser at du har nøye lest og forstått detaljene om jobben. Ikke nøl med å stille spørsmål hvis noe ikke er helt klart for deg. Dette viser også engasjement og interesse.


3. Invester i søknaden

Du har valget med å betale €1.5 ekstra for å få søknaden flyttet til toppen av søknadsbunken. Dette kan være en god ide for ettertraktede jobber så søknaden ikke blir begravd i alle de andre. Statistisk sett, velges disse søknadene oftere enn andre, så pengene vil ofte ende opp med å bli vel investerte.


4. Skriv personlige søknader

Den største tabben er å opprette en standard søknad for deg og sende til alle potensielle kunder og familiene dems. Kjøpere kan lett skille ut en generisk søknad fra en personlig en, og de vil alltid få lav prioritet. Bruk derfor tiden til å vurdere annonsen først, og skriv så en personlig søknad. Kjøpere setter pris på engasjementet og den personlige innsatsen.

Dine betalingsvalg

Så snart du er ferdig med en jobb trenger du selvsagt å få betalt. Det er flere mulige valg for å gjøre dette, hver med sine fordeler og ulemper:

Paypal

Det er kjapt og raskt, men uheldigvis, du betaler for å veksle dollar til kroner. Det er likevel fortsatt det beste valget da det er 100% sikkert og ganske brukervennlig.


Direkte betaling

Noen nettsteder tilbyr direkte overføring til bankkonto. Det høres enkelt ut, men sjekk alltid hva slags gebyrer du blir belastet for en transaksjon – det kan raskt bli dyrt!


Sjekk

Noen nettsteder tilbyr direkte overføring til bankkonto. Det høres enkelt ut, men sjekk alltid hva slags gebyrer du blir belastet for en transaksjon – det kan raskt bli dyrt!

Feil du bør unngå og ting du bør huske på

Skatter!

Som en freelancer er du definitivt ikke fritatt for å betale skatt med mindre du er et geni på papirarbeid, så dette kan være et bra tidspunkt å søke råd fra en regnskapsfører.


Hold alltid øye med kunden

De fleste freelancer nettsteder har et system for å sikre at du får betalt, men du bør likevel holde øye med avtalen: hva nøyaktig går jobben ut på? Hvor lang tid vil du bruke på den? Hvor mye vil du tjene på jobben? Vær sikker på at du alltid er 100% sikker på alle disse tre tingene før du starter jobben.


Unngå ulovlige jobber

Ja, det høres opplagt ut, men det vil alltid finnes jobber som balanserer på grensen mellom lovlig og ulovlig. Om du er i tvil, er det bedre å si den fra deg enn å risikere problemer.


Aldri gjør arbeid uten betaling

Selv om det virker som en bra ting og sende en liten «prøve» på arbeidet ditt, er det ikke lovlig på mange nettsteder. Foreslå heller å gjøre en «prøvejobb», som hverken er omfattende eller kostbar, hvor kunden kan vurdere etterpå om han/hun ønsker å fortsette å jobbe med deg.


Godta kun kompensasjon i cash

Du kan komme borti tilbud om deler av overskuddet fra en kundes hjemmeside som betaling. Aksepter aldri denne typen tilbud! 99% av tiden er ikke dette annet enn svindel og du vil sjelden være i stand til å få tak i dem når jobben er ferdig.


Forsøk å ta vare på gode kunder

Fikk du en god jobb for en grei betaling? Hvorfor ikke tilby en kunde 5 til 10% avslag på neste jobb om de bestiller av deg igjen innen en uke? Kjøpere elsker et bra kjøp og det sparer deg for ulempen med å finne mer arbeid. I tillegg, se alltid til at du får kundene til å gi deg en bra vurdering etter jobben er fullført da dette gjør det enklere for deg å få nye kunder.


Finn ut om du kan få navnet ditt på arbeidet ditt

Spesielt med e-bøker og forskjellige design, kan det være en bra forbedring for ryktet ditt å få navnet ditt på det. Kunden beholder likevel copyright på arbeidet ditt, kun noen få vil la deg få navnet ditt på produktet – men det kan fortsatt ikke skade å spørre.


Sjekk de forskjellige verktøyene for freelancere

Da du sannsynligvis aldri møter kundene dine ansikt til ansikt, er Skype og Dropbox essensielle verktøy for å dele dokumenter og kommunisere med kundene. Pamela add-on for Skype lar deg til og med ta opp og lagre samtaler for senere bruk. Om du blir en seriøs freelancer er det definitivt verdt å sjekke verktøyene Trello og Basecamp også.

Hvis du har kommet hele veien gjennom denne guiden, bør du være godt forberedt til å starte ditt freelance eventyr. Lykke til!

Hvem støtter det?

Mitt navn er Alf, og jeg har test pratisk talt alle metoder for å tjene penger online

Alf-jensen

Alf Jensen
Nettsted grunnlegger