Kryptovaluta Lommebok: Din guide til å skaffe deg din egen

kryptovaluta lommebok

“PlussPenger’s hovedmål er å hjelpe våre lesere å forbedre sine økonomiske liv. Vi samarbeider med andre bedrifter som deler vår visjon. Noen av lenkene i dette innlegget kan være fra våre partnere. Det er slik vi tjener penger”.

En kryptovaluta lommebok er et krav for alle som er interesserte i kryptomarkedet, fra den uformelle brukeren til den mer seriøse investoren og forhandleren. På samme måte som din personlige lommebok er kryptovaluta lommeboken laget for å oppbevare din digitale valuta på et sikkert og lett tilgjengelig sted. Ingen lommebok – ingen krypto.

I denne artikkelen vil vi vise deg hvorfor du trenger en, hvilke alternativer som finnes og hvordan du setter den opp. Vi har prøvd alle de beste lommebøkene for deg, og du vil vite nøyaktig hvilken som er best til ditt bruk etter å ha lest denne artikkelen.

Hva er en kryptovaluta lommebok?

En kryptovaluta lommebok er en sikker beholder for kryptovaluta som for eksempel Bitcoin, Litecoin og andre. Du må ha en lommebok for å kunne bruke den spesifikke kryptovalutaen du er interessert i.

For å gjennomføre suksessfulle transaksjoner trenger du både en offentlig nøkkel og en privat nøkkel. En privat nøkkel er en lang rekke alfanumerisk kode som autoriserer transaksjonen.

Den fungerer ved å også hjelpe til med å generere en offentlig nøkkel som den andre personen, eller gruppa, bruker til å starte en transaksjonsforespørsel.

Eieren av kryptovalutaen bruker så sin private nøkkel til å autorisere transaksjonen. Når dette er gjort, kan transaksjonen legges til i en permanent blokkjede.

En kryptovaluta lommebok brukes derfor til å oppbevare dine private nøkler trygt. Hvis du mister eller glemmer de private nøklene dine, mister du tilgangen til kryptovalutaen din. Hvis tilgangen til kryptovalutaen blir hacket eller stjålet, mister du eierskapet!

Hvorfor trenger du en lommebok?

Bortsett fra at du trenger en lommebok for å motta den kryptovalutaen du er interessert i, brukes den også som en form for sikkerhet, omtrent som en bank.

I motsetning til fiatvaluta lar kryptovaluta deg lettere tjene penger hjemmefra, eller hvor du måtte befinne deg. Du trenger ingen gammeldags bank til å ta vare på valutaen din.

Siden kryptovaluta er laget for å operere over et desentralisert system, betyr det at du har større kontroll over hvordan du lagrer og beskytter investeringen din med en lommebok.

Du trenger også en lommebok hvis:

Avslutningsvis vil en lommebok også forsikre deg om at hvis, eller når, du mottar kryptovaluta som betaling, kan du selv bestemme hvor inntekten går.

Så hva slags lommebøker finnes som kan hjelpe til med å beskytte deg? Hvilken lommebok for kryptovaluta er den beste? La oss grave litt…

kryptovaluta lommebok

Ulike typer lommebøker

En kryptovaluta lommebok kan falle inn under fire kategorier:

Alle har ulike typer sikkerhetsegenskaper og kan fungere online og/eller offline, avhengig av hva du foretrekker å bruke. Her er en rask oversikt over hver type og et par anbefalinger du kan se nærmere på!

nummer

Online- (eller varme) lommebøker

Plassering

Online

To-faktor
autentisering

Valgfritt

Gjenopprettings-
muligheter

Valgfritt

Risiko-faktorer

Hacking

Når man starter læringsprosessen med å kjøpe kryptovaluta, setter man vanligvis opp en online-lommebok og bruker denne mens man utforsker metodene for å tjene penger online.

Hensikten med en online-lommebok er vanligvis å ha et oppbevaringssted for transaksjoner. Det finnes kanskje noen online-lommebøker som kan brukes på flere plattformer, så du kan flytte kryptovaluta fra en online-lommebok til en offline-lommebok.

Som sikkerhet vil de fleste ha en valgfri mulighet for to-faktor autentisering.  Til sammen gjør alle disse faktorene online-lommebøker til et perfekt valg for vanlige transaksjoner.

Selv om det ikke skjer så ofte, er det greit å være klar over at online-lommebøker er de mest sårbare for hacking, og derfor kan du miste kryptovaluta når den er lagret i en online-lommebok.

Hvis du er ute etter å kjøpe og investere i kryptovaluta, er det sterkt anbefalt å investere i en type maskinvare- eller offline-lommebok i tillegg til en online-lommebok. På denne måten kan du lagre mesteparten av kryptovalutaen din på et trygt sted og kun ha det du trenger å bruke i online-lommeboken.

Anbefalinger:

coinbase
Toppvalg: Coinbase

Coinbase er en av de beste og mest populære lommebøkene. Den er populær av flere årsaker: Grensesnittet gjør den enkel å bruke, og den har vist seg å være et veldig sikkert alternativ blant online-lommebøker.

Den støtter et vidt spekter av kryptovaluta og gir også tilgang til Coinbase sin egen børs. Dette gjør det enkelt å flytte transaksjoner fra markedet til lagring i online-lommeboken.

coinpayments
Coinpayments

Coinpayments er en allsidig online-lommebok som kan lagre rundt 700 kryptovalutaer. En attraktiv funksjon er at du kan bruke Coinpayments til å kjøpe ting direkte på nett og gå lenger enn bare kjøp og salg.

Den blir også anerkjent for sikkerheten og kan til og med brukes som en mobillommebok. Til tross for at det er en online-lommebok, gjør krypto-lommebokappens mobilfunksjon Coinpayments til en attraktiv hybrid som er tilgjengelig overalt.

divider
nummer

Offline programvare-lommebøker

Plassering

Dataprogram/App

To-faktor
autentisering

Valgfritt

Gjenopprettings-
muligheter

Valgfritt

Risiko-faktorer

Ondsinnet programvare

Disse krypto-lommebøkene er en programvare som kan installeres og blir derfor også kalt skrivebordslommebøker. De blir ansett som offline-lommebøker fordi du kan laste ned kryptovalutaen din fra børsen eller online-lommeboka di til programvare-lommeboka di og bruke den uten internettilkobling. Den trenger ikke være koblet til noen online børs for å fungere.

krypto lommebok

Med det mener vi at de private nøklene til kryptovalutaen din vil bli lagret direkte på datamaskinen, og det er betydelig mer sikkert. Selv om datamaskiner kan hackes, er det ikke like lett å bli et mål dersom programvare-lommeboka di ikke alltid er koblet til internett.

Vær likevel klar over at dersom datamaskinen din krasjer, blir angrepet av ondsinnet programvare, blir ødelagt eller stjålet, forsvinner programvare-lommeboka også.

For å omgå dette tilbyr flere programvare-lommebøker et gjenopprettingssystem, slik at hvis noe av det tidligere nevnte skulle skje, har du mulighet til å gjenopprette de private nøklene dine gjennom et system med sikkerhetsprotokoller.

Dessuten tilbyr programvare-lommebøker flere nyttige verktøy, slik som kjøp og salg via lommeboka og oppdaterte oversikter for å følge med på markedsbehovet for alle kryptovalutaer.

Anbefalinger:

electrum
Toppvalg: Electrum

Denne offline programvare-lommeboka er kompatibel med alle de store operativsystemene som Linux, Mac og Windows. Det er en programvare-lommebok som er rask og enkel i bruk for både nybegynnere og eksperter, med utmerket personvern.

Den mest attraktive funksjonen til denne krypto-lommeboka er sannsynligvis at den kan sikkerhetskopieres til en maskinvare-lommebok, og den har en gjenopprettingsprosess for ekstra sikkerhet og beskyttelse.

exodus
Exodus

Exodus er en populær offline-lommebok for begynnere som også støtter lagring for flere kryptovalutaer. Den er gratis å laste ned, noe som er årsaken til at mange nybegynnere velger Exodus. Oppsettet gjør at den er enkel i bruk, og den har gode sikkerhetsfunksjoner som beskytter kryptovalutaen din.

jaxx
Jaxx

Jaxx er en av de sterkere multivaluta-lommebøkene som er tilgjengelig. Den støtter alle de mest populære kryptovalutaene og tilbyr en lukrativ funksjon som konverterer kryptovalutaen mellom Bitcoin, Ether og andre via deres Shapeshift-teknologi. Dette er en meget attraktiv funksjon for mange som leter etter en lettvint integrering for kryptovaluta.

Jaxx er også tilgjengelig på en rekke plattformer fra Windows, Linux, Mac, Android og iOS, noe som gjør den enkel å få tilgang til fra både datamaskinen og smarttelefonen din.

divider
nummer

Maskinvare-lommebøker

Plassering

Offline lagringsenhet

To-faktor
autentisering

Valgfritt

Gjenopprettings-
muligheter

Valgfritt

Risiko-faktorer

Tap/Tyveri

For alle som ønsker å kjøpe en mengde forskjellige kryptovalutaer, eller hamstre de populære, som Bitcoin, vil en maskinvare-lommebok tilby noe av det beste innen tilgjengelighet og sikkerhet. En maskinvare-lommebok er en liten, ekstern enhet eller USB-minnepinne som kan plugges inn i datamaskinen din og ha dine private nøkler lagret.

Ettersom det er en ekstern enhet, vil kryptovalutaen din holdes offline, og derfor vil risikoen for at dine private nøkler blir kompromitterte være minimal. Dette kalles også kald lagring. Det krever en liten investering på rundt 1000 kroner, men det er et av de beste alternativene med tanke på sikkerhet.

Uansett, maskinvare-lommebøker kan bli fysisk stjålet eller mistet. Så hvis du kjøper en maskinvare-lommebok, pass på at du oppbevarer den på et sikkert sted hvor du ikke kan miste den! Husk også at dersom du ikke tar godt vare på den, kan maskinvare-lommeboka ødelegges av slitasje og foreldelse.

Anbefalinger:

ledger
Toppvalg: Ledger Nano

Ledger Nano har konsekvent blitt valgt ut som en av de beste maskinvare-lommebøkene for kryptovaluta som finnes. Enheten i seg selv er omtrent på størrelse med en USB-minnepinne og har en skjerm som kan brukes som en ekstra sikkerhetsfunksjon. Du kan velge å bruke to-faktor autentisering, og også ha en pin-kodelås, så transaksjoner må godkjennes av brukeren.

Den interne maskinvaren er også sabotasjesikker, så lagringsstasjonene ikke kan åpnes fysisk og tas ut. Dette gjør at Ledger Nano er en av de mest sikre maskinvare-lommebøkene på markedet.

trezor
Trezor

Trezor er også et veldig populært valg av maskinvare-lommebok. Den kan være sikrere sammenlignet med noen modeller fra Ledger Nano, men den koster også litt mer. Den har likevel en utmerket funksjon ved at den er kompatibel med noen offline skrivebords-lommebøker, så du kan bruke Trezor til sikkerhetskopiering eller som en gjenopprettingsmulighet.

keep key
KeepKey

KeepKey er en av de nyere maskinvare-lommebøkene på markedet. Den har mange av de samme attraktive og sikre funksjonene som både Trezor og Ledger Nano, men den er litt større enn de to andre. Ikke la dette skremme deg, for den kommer også med en større skjerm som gjør at den er kapabel til å tilby et par andre sikkerhetsfunksjoner.

divider
nummer

Papirlommebøker

Plassering

Offline skannbart papir

To-faktor
autentisering

Nei

Gjenopprettings-
muligheter

Nei

Risiko-faktorer

Tap/Skade

Det siste, og definitivt sikreste alternativet av alle, er en papirlommebok. En papirlommebok er faktisk bare en lommebok som er skrevet ut, og som inneholder en skannbar kode med dine private nøkler.

En av fordelene med å ha en papirlommebok er at den er hundre prosent offline. Det gjør at det ikke er mulig å hacke den eller påvirke den med ondsinnet programvare. Det kan ta et par minutter å sette opp papirlommeboka og få skrevet den ut, men sluttresultatet er en god måte å lagre kryptovaluta som en langtidsinvestering på.

Ulempen er at papirlommebøker er enkle å ødelegge hvis de ikke tas vare på. Det anbefales at du får papirlommeboka di laminert eller forseglet for å forhindre vannskade eller revning.

Anbefalinger:

wallet generator
Walletgenerator.net

Walletgenerator.net er en generator for papirlommebøker som leder deg gjennom instruksjoner for å lage din helt egen papirlommebok, steg for steg. Denne siden er anbefalt på grunn av at det er en kryptovaluta lommebok som for tiden støtter 192 valutaer. Når du kommer inn på siden, er det bare å følge instruksjonene og sørge for at datamaskinen din har tilgang til en skriver som kan skrive ut lommebøkene dine!

divider

Sikkerhetstips: Hvordan holde kryptovalutaen din trygg

Sikkerheten til krypto-lommeboken din er naturligvis hovedpoenget når det kommer til lagring. Uansett om du kjøper og selger kryptovaluta på heltid eller prøver å tjene litt penger på si, bør du gjøre det du kan for å oppbevare kryptovalutaen din trygt og under din kontroll. Her er noen tips og råd:

kryptovaluta lommebok

Mer enn én

Det er alltid anbefalt å ha mer enn én lommebok. Selv om du vanligvis starter med en online-lommebok, bør du passe på at du alltid lagrer dem ubrukte kryptovalutaen din i en annen, og tryggere, lommebok. Å oppbevare de private nøklene dine utenfor en onlineplattform vil gi deg en ekstra forsikring om at kryptovalutaen din ikke vil bli hacket eller stjålet.

Så dersom du kommer til å investere i kryptovaluta, bør du skaffe deg en programvare-, maskinvare- eller papirlommebok – kanskje alle tre!

Sikkerhet, sikkerhetskopiering og gjenoppretting

En annen ting å tenke over er å alltid bruke alle sikkerhetstiltak du har mulighet til med lommebøkene dine. For eksempel er to-faktor autentisering et «must» når du setter opp en lommebok. Dersom lommeboken tilbyr enda flere sikkerhetstiltak, bør du godta dem. Pass på at du er den eneste personen som vet hvordan man får tilgang til kryptovalutaen din.

krypto lommebok

Pass også på at du sikkerhetskopierer lommebøkene dine. Hvis du har en online-lommebok, sikkerhetskopier den til en programvare-lommebok. Hvis du har en programvare-lommebok, sikkerhetskopier den til en maskinvare-lommebok. Dersom online-lommeboken din blir hacket, eller programvare-lommeboken din blir rammet av ondsinnet programvare, er det viktig å ha sikkerhetskopier for å sikre at du ikke mister de digitale verdiene dine.

Hvis du har muligheten til å sette opp et gjenopprettingssystem for programvare- eller maskinvare-lommebøkene dine, bruk litt tid på det. Igjen, dersom datamaskinen din blir ødelagt, eller maskinvare-lommeboken din faller i en sølepytt, kan det å ha et gjenopprettingssystem hjelpe deg med å få tilbake tilgangen til kryptovalutaen din.

Gjør det du kan for å sikre at kryptovalutaen din er beskyttet.

Sluttanker

En kryptovaluta lommebok er ikke bare et krav når du beveger deg inn i kryptovalutaens verden, det handler også om å holde dine digitale verdier trygge. Enten du har lyst til å tjene penger på kryptovaluta, eller bruke det til å kjøpe og selge makt, er det ingen som har lyst til å miste noe av verdi!

Så snart du bestemmer deg for hvilke lommebøker du vil lage, kan du begynne å fylle dem med din foretrukne kryptovaluta ved å følge disse guidene:

bitcoin
Hvordan kjøpe Bitcoin
litecoin
Hvordan kjøpe Litecoin
ripple
Hvordan kjøpe Ripple
ethereum
Hvordan kjøpe Ethereum
monero
Hvordan kjøpe Monero

Selv om du mest sannsynlig starter med en online kryptovaluta lommebok, er det sterkt anbefalt at du også vurderer å investere i en programvare-lommebok, en maskinvare-lommebok eller en papirlommebok. Alle disse alternativene tilbyr utmerket sikkerhet for kryptovalutaen din, men de har ulike styrker og svakheter. Etter å ha lest denne artikkelen, er du nå godt forberedt til å bestemme hva som vil fungere best for deg og dine mål i kryptovalutaens verden!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Scroll to Top